05/10/11 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Близо половината икономика у нас е в сивия сектор

Близо половината икономика в страната е в сивия сектор. Това сочат резултатите от национално социологическо представително проучване, което е обхванало 3500 работещи на възраст от 15 до 85 години, направено от Асоциацията на индустриалния капитал. Сенчестият бизнес в България е над 40% според работодателите и тенденцията е делът й да продължава да расте. Според служителите и работниците сивата икономика е 48,6%, а според населението тя е 58 на сто.
Сред най-честите прояви на неформалната икономика са заплащането на ръка, неплащане на пълния размер на данъци и осигуровки, нелоялната конкуренция и нефактурирането, коментира доц. д-р. Емилия Ченгелова, ключов експерт “социолог” в асоциацията. Основните фактори, които водят до повишаването на сивия сектор у нас, са свързани с абдикирането на държавата от контролните й функции, политиката на правителството и регулациите, които налагат на бизнеса, пропуските в законодателството, неефективната съдебна система , високите нива на корупция, допълни тя.
Най-сериозно са засегнати инфраструктурното строителство, туризмът, здравеопазването и млекопреработването. Според данните машиностроенето и пощенските услуги пък са двата бранша, в които сенчестият бизнес е едва в рамките на 10-15 на сто. В различни региони на страната процентът на незаконно работещите компании също е различен, като Монтана е с най-висок дял на сивата икономика от 62,5%, следван от Бургас с 61,3%, Ямбол е с 61,1%. В столицата този процент е 41,3%, а най-нисък е делът на сенчестата икономика в Кърджали – 34,2%.
Стефан Петранов, ключов експерт „Стратегии и планиране”, коментира, че делът на сивата икономика у нас ще намалее през тази година. За това ще помогнат предприетите от правителството мерки, свързани с отчитането на реалните обороти на фирмите направо към НАП. Свързването на касовите апарати на всички бензиностанции с агенцията ще бъде основният тласък за изсветляване на икономиката. Освен това до края на септември това трябва да направят и всички фирми, които са регистрирани по ДДС, добави Петранов. Той даде пример с други проучвания на международни експерти, според които сивата икономика у нас е между 30-35% от БВП.
Според Емилия Ченгелова много хора осъждат сивата икономика, но в същото време икономическата принуда ги склонява да участват в нея. Думите й се потвърждават и от анкетираните: „Моето мнение за сивата и за светлата икономика опира до проблема с парите. Когато има пари, човек не се замисля дали да си плати осигуровките, дали да назначи някой работник и дали да му плати всичките осигурителни вноски или не. Когато няма пари, човек се изхитрява и почва да се чуди - абе, аз защо не го съкратя тоя или да изкарам, че работи на минимална заплата, за да спестя някой лев?". Това е посочил мъж с трудов договор от Южна България, участвал в една от фокус-групи в рамките на проекта за „Ограничаване и превенция на неформалната икономика".
42,3% от населението посочват все още ниския жизнен стандарт като фактор за появата и разпространението на неформалната икономика. Наред с това тя се генерира и от високите нива на корупция сред държавната и общинската администрация според 44,3% от анкетираните. Близо половината от населението пък посочват несъвършенствата и „вратичките" в законодателството като причина за неформалната икономика.
Според проучването на АИКБ между 26 и 34% от хората са склонни да работят за повече пари, но без да бъдат осигурявани на реалната заплата. Относно евентуално увеличаване на минималната работна заплата в страната, специалистите бяха категорични, че в условията на криза това ще бъде контрапродуктивно. Петранов допълни, че подобна мярка ще доведе до увеличаване на сивия сектор.
АИКБ представи и Композитния индекс „Икономика на светло", който ще измерва изсветляването на икономиката. Индексът е сбор от статистически компонент (ДДС, пари в икономиката, заети лица, акцизи, външна търговия) и социологически компонент (търговски дружества и служители и работници). За 2010 г. индексът „Икономика на светло" е 63,17% за 2010 г., като промяната му към увеличение ще означава, че делът на сивата икономика намалява, а намалението му, че тя се разраства.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване