06/18/12 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Сивата икономика в България намалява

Сивата икономика в България през 2011 г. намалява - бизнесът и работниците все повече спазват правилата за легална дейност, отчита Националният център "Икономиката на светло", съобщи БТА, цитирана от Дарик радио. Индексът "Икономиката на светло", който центърът прави, се увеличава от 63,97 пункта за 2010 г. на 67,40 пункта за 2011 г., заяви Милена Ангелова, ръководител на проекта и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал. „Грубо казано индексът показва процента на легално произвеждания у нас брутен вътрешен продукт“, твърдят експертите. Според тях се подобряват почти всички компоненти на индекса. Влошаване има само при събирането на ДДС и при търговията с други страни от ЕС. Тези показатели обаче не са окончателни, защото данните за тях излизат от НСИ през есента, каза Стефан Петранов, член на екипа.
Съществено подобрение има при събирането на акциза от цигари и алкохол през 2011 г. Влияние за изсветляване на икономиката оказва и свързването на касовите апарати на търговците с НАП, както и проверките на Агенцията по заетостта за фиктивни трудови договори.
Сивата икономика в България и в Румъния е най-висока в ЕС - над 30% от БВП, отчетоха от "Икономиката на светло". Средната за ЕС е между 15% и 17% по данни на ЕК. В Германия, Дания и Австрия тя е 10% - 12%. В Гърция и Италия - в рамките на 30%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване