09/16/10 15:15
(http://ikonomika.org/)

Фискалните правила набират скорост

Ангела Меркел и Март Лаар настояват бюджетните дефицити да бъдат ограничени на конституционно ниво и ще настояват Европейската народна партия да се занимае с въпроса. Нищо чудно, ще кажете - от германци и естонци може да се очаква фискално благоразумие.

Обаче, Франция също въвежда правила за бюджетните дефицити. От началото на 2010 година там действа работна група на високо ниво с председател Мишел Камдесю и членове от парламента, администрацията, централната банка, опозицията. Препоръките на работната група – правила за балансиран бюджет.

Европейската централна банка също препоръчва фискални ограничения, включително в конституциите на страните членки. Препоръки за национални фискални правила има от Европейската комисия.

В България, освен обсъжданата идея за фискален борд (предложена официално от СДС) има и друго развитие. През юни Бойко Борисов заяви:

Българският премиер изрази готовност да предложи ограничаване на бюджетния дефицит със закон, какъвто съществива в Германия… "Правилно е да има такъв закон за да дисциплинира всеки и да ограничава дейността на популистите," обясни Борисов.

Въпреки заявлението на премиера, ГЕРБ засега не обявяват никаква позиция (въпреки че чакат с нетърпение Меркел да дойде в България). Може би трябва Меркел лично да им го каже, за да изработят позиция?



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 09/16/10 15:15 http://ikonomika.org/?p=4490
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване