06/16/10 19:36
(http://e-vestnik.bg/)

Това правителство ще го отнесе по-голямо недоволството от предишните

Неотдавна статистическият институт изнесе данни, че заплатите в България от 2001 г. досега са се вдигнали с 303%, а инфлацията оттогава досега е 68%. Тоест, реално се е подобрило „благосъстоянието на народа” (както се казваше едно време). А народът недоволен - разочарова се и от правителството на Симеон, и от тройната коалиция, които управляваха през това време. Сега е само въпрос на време да се разочарова и от правителството на Бойко Борисов.

Това иде да подскаже нещо. Че дори увеличени с 300%, заплатите у нас са много ниски и не стигат човек или семейство да се издържат. А същевременно пазарът в България се разви и предлага какви ли не стоки и услуги, банките раздадоха потребителски кредити и хората лекомислено се заробиха за години напред. И много от тях сега попаднаха в тежка ситуация – някои загубиха работата, други имат намалена заплата. И не могат да плащат вноски по кредити. Банките са прибрали към 100 000 жилища вече. Така че предстои още намаление на цените на имотите – някой трябва да ги купи, а няма кой.

Недоволството към сегашното правителство може да се окаже най-силно. Защото ще е разочарование след големи очаквания. Вместо увеличения, за пръв път от 8 години има намаление на заплати, увеличение на безработица и т. н.

Минималната месечна заплата в Европейския съюз варира между 100 евро и нещо (в България) и 1500 евро и нещо (в Люксембург). Тоест – при минималната заплата разликата между най-бедната страна в ЕС и най-богатата е 15 пъти. При средната заплата е и още по-голяма. А цените на храни и стоки у нас са по-високи, отколкото в някои европейски страни – например в Испания. Там минималните заплати са около 7 пъти по-високи от българските. И можеш да пазаруваш по-евтино от България.

Макар че у нас се бият в гърдите и смятат румънците (другите новоприсъединили се в ЕС) за по-прости, там заплатата е по-висока. Дори в Турция е по-висока.

Защо тук все пак остава най-ниска? Според съзнанието на средния българин – защото правителството не я вдига. Така мислят повечето нашенци по инерция от социализма, когато имаше едни хора, дето вдигат цените, спират тока, пускат парното и т. н.
Сега държавата вече не е най-големият работодател. Но очакванията от държавата не спират.
Каквито и пируети да прави сегашното правителство (а то не върви никак на добре), ще го отнесе огромно недоволство. И ще почнат едни приказки, че той Бойко бил свестен, ама около него едни го провалили – Дянков, разни министри… Както приказваха за Виденов, за Костов, за царя…
Приказката се повтаря.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване