07/12/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

“Газпром” атакува “Набуко”

Германските медии съобщиха, че „Газпром” се опитва да разбие консорциума за строителството на газопровода „Набуко”. Руският газов гигант се опитва да привлече германския концерн RWE към строителството на газопровода „Южен поток”. Ако това се случи, то проектът „Набуко” може да се смята за приключил. Но експертите не са уверени, че това ще стане – на „Газпром” ще бъде достатъчно сложно да предложи някаква реална компенсация на съществените изгоди, които дава на RWE участието в „Набуко”.

Вицепрезидентът на „Газпром” Александър Медведев е предложил на германския концерн RWE участие в проекта „Южен поток”, конкурентен на „Набуко”, съобщи германският вестник „Ханделсблат”, позовавайки се на източници, близки до преговорите. Отбелязва се, че „Набуко” се създава с цел транспортирането на газ от Туркменистан и Азербайджан в Западна Европа, но преговорите с потенциалните доставчици протичат трудно.

Работата е там, че въпреки дългогодишните усилия, консорциумът засега не успява да предостави убедителни данни за това с какво количество газ ще бъде запълнен тръбопроводът. Докато не бъде решен този въпрос, не може да започне реализацията на проекта. Проектът „Набуко”, който има подкрепата на ЕС, трябва да намали зависимостта от доставките на руски газ. В момента една четвърт от газа в страните от ЕС постъпва от Русия, а в Германия този дял е 37%.

Съгласно плановете строителството на газопровода се оценява на 7,9 милиарда долара и предполага транспортирането на газ в европейските страни през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Магистралният газопровод с дължина 3300 км ще бъде продължение на вече построения газопровод Баку-Тбилиси-Ерзурум и трябва да транспортира по 20-30 милиарда куб. метра газ годишно. Газопроводът трябва да бъде въведен в експлоатация през 2015 година.

В консорциума за строителството на газопровода участват турската компания „Боташ”, Българският енергиен холдинг (БЕХ ЕАД), унгарската МОL, австрийската OMV, германската RWE и румънската „Трансгаз”. Всеки от участниците в проекта има дял от 16,67%. Руският проект „Южен поток” цели да бъде намален обемът на руския природен газ, който минава през Украйна и Беларус. С двете страни през последните години „Газпром” имаше редица конфликти. Затова „Южен поток” ще заобикаля Украйна и Беларус.

Морският участък от „Южен поток” ще премине по дъното на Черно море от компресорната станция „Руская” на руското крайбрежие до България. Неговата обща дължина ще бъде 900 км, а максималната дълбочина – над 2 км. Производителността на морския участък на „Южен поток” ще бъде 63 милиарда куб. метра газ годишно. За реализацията на сухопътната част на проекта с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия са подписани междуправителствени споразумения.

Експерти отбелязват, че консорциумът за строителството на тръбопровода „Набуко” не е толкова икономическо, а по-скоро политическо решение. „Компанията, която излиза от консорциума, трябва ясно да разбира всички последствия, така че едва ли ръководството на RWE ще се реши на подобен ход”, посочва експертът от компания „Развитие на бизнес системите” Александър Филимонов. Според него на „Газпром” ще бъде много трудно да предложи нещо реално, което да компенсира съществуващите и потенциалните изгоди, които RWE има от участието в „Набуко”.

Анализаторът от „ЦЕРИХ Капитал Мениджмънт” Виктор Марков от своя страна отбелязва, че днес има много желаещи да попаднат в „Южен поток”, тъй като това е перспективен проект и за него има реални суровини. Експертът посочва, че „Набуко” засега не е конкурентен проект на „Южен поток”, тъй като за него няма газ. „Канейки различни компании за участие в „Южен поток”, „Газпром” се опитва да достигне до крайния потребител в ЕС. Затова ако „Газпром” и RWE намерят общи интереси за сътрудничество, то германската компания ще се съгласи да се включи в „Южен поток”, добавя Марков.

по Агенция Фокус

Публикувана на 07/12/10 21:30 http://e-vestnik.bg/9505/gazprom-atakuva-nabuko/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване