07/17/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Жесток покер за банките в Гърция

Първият голям ход на една жестока партия покер на радикални промени в банковия сектор предприе Пиреос банк, като направи на държавата предложение за покупката на 77,31 на сто от АТЕБанк (Аграрната банка) и 33,04 на сто от Постбанк (Пощенската каса) за сумата от 701 млн. евро.

Макар все още да не е дала резултат, офертата на Пиреос банк създава предпоставки за ускоряване на промените в банковия сектор, за които насърчения в последно време бяха дадени от правителството и централната банка. Това кара вече и останалите банкери да кроят планове за бъдещите си действия.

Едва ли ще е изненада обаче, ако на банковия пазар в следващите дни изникнат и други предложения за Постбанк, например от Националната банка и от Юробанк, всяка от които притежава по 6 на сто от дяловете им.
Първата реакция на борсовия пазар на тази новина бе положителна, тъй като цените на акциите на Постбанк отбелязаха рязко покачване от 21,48 на сто, вледствие на което подскочиха и дивидентите на Пиреос банк и на АТЕБанк.

Правителството от своя страна реагира с особено внимание на изненадата, най-вече заради активността на пазара, въпреки че предложението на Пиреос банк бе представено още в сряда на финансовия министър Георгиос Папаконстантину, като представител на държавата и основен акционер в АТЕбанк и Постбанк.

Впрочем управителят на Пиреос банк Михалис Салас още преди дни бе уведомил кабинета за намерението си да излезе с конкретна оферта, която, както се видя, не удари на камък. Предложението се проучва с оглед на държавния интерес и надеждността на банките, в които участва гръцката държава, се казва в официално съобщение на финансовото министерство малко след като на пресконференция Пиреос банк обяви своята оферта.

За ефекта от този експеримент все още е рано да се говори. Правителството даде ясно да се разбере, че ще се оглежда, за да види по какъв начин тази оферта би могла да бъде реализирана. Още повече, че в програмата на управляващата партия ПАСОК се съдържа теза, че държавата трябва да запази позициите си в банковия сектор.

Високопоставен представител от икономическия екип на кабинета обаче смята, че това може да стане по отношение на участието на държавата в други банки, като Националната банка, Атическата банка и други. Източници от двете предлагани за покупка банки - АТЕБанк и Постбанк, казват, че за да се стигне до това, трябва държавата да реши дали продава и по-точно какви дялове продава и след това да бъдат спазени предвидените от закона процедури за раздържавяване на двете банки.

Служители от АТЕБанк обаче твърдят, че управителят на банката им казал, че ще подаде оставка, ако стане сделката с Пиреос банк.

По БТА

Публикувана на 07/17/10 21:35 http://e-vestnik.bg/9538/zhestok-poker-za-bankite-v-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване