07/23/10 17:01
(http://e-vestnik.bg/)

10 начина “Фейкбук” да провали живота ви

Фланелка с надпис “Фейсбукнах твоята мама”. Снимка: Реклама на фланелки

Тази седмица “Фейсбук” регистрира своя 500-милионен член. Това е крайъгълен камък колкото забележителен, толкова и незначителен. Да, това напомня просто колко голям е станал този социално-медиен гигант, но всъщност нуждаем ли се от това напомняне?

“Фейсбук” е част от всекидневния живот на мнозина американци и това е ясно. Но как той се отразява на техния живот тепърва предстои да се проучва. Знаем, че “Фейсбук” може да бъде добър за вашето здраве и че може да направи всичко, за да споделите по-лесно снимките си. Но има и зловеща страна, даже извън въпроса за съмнителната защита на личния живот. По-долу следват 10 начина, по които “Фейсбук” може да причини повече зло, отколкото добро.

1. Вие ще се съберете със своите биологични родители. Това е добра новина, но не винаги. Вземете случая с Принс Сагала, която откри биологичните си деца във “Фейсбук” - децата, за които тя предполагаше, че са отвлечени от бившия й съпруг преди повече от десетилетие. Майката и децата сега са отново заедно. Единственият проблем е, че децата са израсли с баща си и не искат да имат нищо общо с майка си, която сега има попечителските права.

А в една друга по-ужасна история Ейми Суорд бе осъдена наскоро на девет до 30 години затвор за сексуално посегателство срещу своя 15-годишен биологичен син, когото тя проследила по “Фейсбук”.

2. Кредиторите могат да ви следят. Кредиторите използват “Фейсбук” за средство както да следят движението на длъжниците си, така и да държат под око техните потенциални активи, които могат да бъдат конфискувани, за да покрият дълговете. Първо, кредиторите могат да използват “Фейсбук”, за да определят дали сте добър кандидат за заем. Но след като вече дължите пари на кредитната компания, тя може да ви следи и да открива вашите активи, като наблюдава действията ви във “Фейсбук”.

3. Вашият застраховател може да откаже ваше искане за компенсация. Спомнете си онази жена, която получавала компенсация за депресия от работа и която била ”отрязана” заради снимки във “Фейсбук”, на които се усмихва. Застрахователната й облага била прекратена, тъй като застрахователите казали, че снимките й показват, че тя е в състояние да се върне на работа. Сега мнозина са съветвани да се откажат да слагат прекалено много неща във “Фейсбук”.

4. Вашият бивш брачен партньор може да използва “Фейсбук” срещу вас в развода. “Фейсбук” е популярен инструмент сред бракоразводните адвокати, които ровят в страниците на партньорите на своите клиенти, за да търсят прояви на невнимание, нелоялност или измама. (Едно изследване твърди, че “Фейсбук” е елемент в една от пет молби за развод.) Блогът “Машабъл” (Mashable) казва, че една жена загубила родителските си права, след като бившият й съпруг доказал, че тя предпочита да прекарва времето си да отглежда зърно във “Фармвил” (онлайн игра във “Фейсбук”), вместо да се занимава с децата.

5. Може да ви депресира. Изследователи от университета “Стоуни Брук” в Ню Йорк са открили, че за момичета под 20 години, които прекарват много време в обсъждане на живота си с приятели, има по-голяма вероятност да изпаднат в депресия. Очевидно, ако прекарваш много време в дискусия за своите проблеми е по-вероятно да се почувстваш по-зле, а не по-добре.

Изследователите не са проучвали “Фейсбук” специално, но дават знак, че социални сайтове в мрежата като “Фейсбук” облекчават хората в установяването на постоянен контакт с приятели, ...

Публикувана на 07/23/10 17:01 http://e-vestnik.bg/9592/10-nachina-feykbuk-da-provali-zhivota-vi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване