07/23/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Стиг Ларшон за “Милениум” - първо и единствено интервю преди смъртта

Стиг Ларшон. Снимка: Колибри

Трилогията “Милениум” от Стиг Ларшон (1954-2004), която разказва за един действителен свят на аморални финансови афери, на екстремистки заговори и на изкривено правосъдие, покори Европа и пожъна неочакван успех в Америка. Трите филма по книгата също бяха представени на голям екран в повечето европейски страни. ИК Колибри завършва публикуването на трилогията с третата част “Взривената въздушна кула” в превод на Васа Ганчева. Предлагаме единственото интервю, което Стиг Ларшон дава броени дни преди внезапната си смърт и преди световната слава да споходи романите му.

Мъжът, който създаде момичето

Ласе Винклер*

Всичко започна един слънчев ден в края на септември 2004 г., на пейка в парка край Гьотеборгския панаир на книгата. Йон-Анри Холмберг, шведски издател, седна до мен и ми каза, че току-що е прочел три ръкописа, написани от негов приятел на име Стиг Ларшон. Те, каза ми той, ще направят автора си най-известния шведски писател в света, “по-голям от Хенинг Манкел”.

По това време Манкел беше превзел почти всички пазари по света с международни продажби от около 20 милиона копия. Ларшон, който тогава работеше като редактор на антирасисткото списание “Експо”, не беше публикувал нито една дума проза.

Ако го казваше някой друг, щях да се изсмея на твърдението на Холмберг като на прекалено фантастично. Но вярата ми в неговата преценка, както и фактът, че този Ларшон беше изчакал, докато подготви три ръкописа, преди дори да се доближи до издател, ме заинтригува. Така че на следващия ден се обадих на Ларшон и го попитах дали би се съгласил да го интервюирам.

Няколко седмици по-късно, на 27 октомври 2004 г., се срещнахме в редакцията на “Експо” в Стокхолм. Угасващата светлина на деня огряваше стаята, обзаведена с проста маса, два стола и обикновена лампа. Ларшон, 50-годишен мъж, който палеше цигара от цигара, изглеждаше изтощен. След смъртта му, щеше да се говори много за неуморния му ритъм на работа, за свръхчовешката му способност да пише с часове без прекъсване. Това явно оказваше своето влияние.

Единствените известни плодове на неговия труд по това време бяха статиите за расистки и фашистки организации в “Експо”, списание, за чието създаването беше помогнал през 1995 г., в навечерието на взрив от неонацистки убийства. Тези текстове бяха привлекли общественото внимание към него и бяха предизвикали смъртни заплахи.

Ларшон живееше с дългогодишната си партньорка, Ева Габриелсон, но неговото име не беше написано на вратата на техния апартамент и адресът му не фигурираше в никакви регистри. Двойката следваше няколко установени процедури всеки път, когато напускаше дома си: понякога те излизаха през предната врата; друг път отзад, през мазето. Ларшон имаше навика да поглежда често през рамо, сякаш за да провери дали някой не го следи. Малко преди срещата ни, полицията го информира, че негови и на Габриелсон снимки, както и информация за адреса му, са открити при разследването на убийство в Стокхолм.

Започнах интервюто с въпрос за тази страна от живота му, като попитах дали е взел всички предпазни мерки, за да се защити. Това беше грешка. “Разбира се, отвърна остро той, но не очаквате да ви разкажа за тях, нали?” Когато предположих, че няма да има защо да се страхува от нападение на десни екстремисти в бъдеще, защото славата му ще го защитава, той се разгорещи още повече - не вярваше, че да бъдеш публична фигура може да промени нещо.

“Предполагам, че ще мога да бъда по-придирчив”, каза той раздразнено. “Имам работа в “Експо”. Възнамерявам да я запазя. Работа на издателите е да продават книгите ми. Моята работа е да ги произвеждат. Подозирам, че ще трябва да участвам в някои публични изяви за тях. Но вече започва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване