11/05/10 22:55
(http://e-vestnik.bg/)

Земетресенията предупреждават - краят е близо

Хенрик Свенсен. Снимка: личен сайт

През последните 10 години Хенрик Свенсен (роден 1970 г.) е винаги на горещите места, където природата демонстрира силата си, за да напомни, че и съвременният човек й е подвластен. Свенсен участва в експедиции, изследващи природни бедствия в Южна Африка, Мали, Аржентина, Шпицберген, Гренландия, Калифорния, Източен Сибир… Доктор по геология и старши научен сътрудник е в университета в Осло. Книгата му „Краят е близо” (ИК „Персей”) е на път да се превърне в международен бестселър. Хенрик Свенсен ще гостува в България от 22 до 24 ноември.

Във време, когато и България е подложена на предупреждения от страна на разгневената природа, точно Хенрик Свенсен е човекът, който може да даде отговор на въпросите, които ни вълнуват. Вижте как опасната природа отвръща на удара на уязвимото, крехко, но самозабравило се човечество в откъс от книгата „Краят е близо”.

Калифорния, САЩ - 50-60 земетресения на седмица

Как могат хората тук да намалят риска от това, че живеят в земетръсна зона? Центърът по земетресения на Южна Калифорния е издал брошура, в която казват на хората какво могат да направят. Точка първа: идентифицирайте потенциални опасности в дома си и ги премахнете. Точка втора: съставете план за готовност в случай на бедствие. Точка трета: пригответе комплекти с провизии в случай на бедствие. Точка четвърта: идентифицирайте потенциалните слабости на вашата сграда и ги отстранете. Точка пета: защитете се по време на трусове чрез „падни, покрий се, дръж се”. Точка шеста: след земетресението проверете за наранявания и щети. Точка седма: когато всичко свърши, продължете да следвате плана си за готовност в случай на бедствие.

В Калифорния наистина големият риск от природни бедствия се смесва с измислици и пропаганда. Природните бедствия се експлоатират от гладната за сензации медийна индустрия, която храни хората със страх и подклажда тяхното любопитство към природните катаклизми. Разумните планове за справяне с бедствието не означават нищо, когато познатото ни общество е в развалини.

Земетресението от 1906 г. в Сан Франциско е най-известното земетресение в западния свят, заедно с лисабонското от 1755 г. Днес всички чакат новото разрушително земетресение, което да бъде причинено от разлома Сан Андреас. Геоложки проучвания в САЩ показват, че има 62 % вероятност едно или повече земетресения с магнитуд над 6.7 по скалата на Рихтер да ударят района на Сан Франциско през следващите 25 години. Никой не знае какви последствия ще има това за града, но най-вероятно те ще бъдат значителни.

Големи градове и рискове: Хаити 2010

Голямото земетресение в Истанбул през 1999 г. Снимка: тюрки

Много от най-големите градове в света са разположени в райони, застрашени от земетресения, наводнения, вулканични изригвания и урагани. Едва двадесет големи градове са напълно защитени от природни бедствия. Тези данни не са в полза на бедните хора по света. Около 90 % от рисковите градове се намират в слабо развити държави. Проблемите са най-сериозни в Латинска Америка, Африка и Азия. Географът Марк Пелинг твърди, че част от вината може да бъде приписана на европейската колонизация след седемнадесети век и последвалите промени в моделите на заселване. Един пример за това е Сан Салвадор, който продължава да се намира в подножието на активен вулкан, въпреки че градът е бил разрушаван от земетресения девет пъти от 1575 г. насам.

Тези твърдения са подкрепени от антрополога Антъни Оливър-Смит, който смята, че испанците основали град Арекипа в Андите през 1540 г., без да се замислят защо район с такава плодотворна почва е толкова слабо населен. Индианците знаели, че стръмните планини в областта криели голям брой природни опасности, включително свлачища, земетресения и вулканични изригвания. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване