02/07/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Инфлацията расте. Без паника

В която и точка на планетата да четете тази статия, инфлацията вероятно е тема в новините. Тя нараства навсякъде, но безпокойствата по този повод са преувеличени.

По-скъпите суровини повишават потребителските цени в цял свят. Натискът е най-видим в нововъзникващи пазарни икономики с висок растеж, където хората изразходват голяма част от доходите си за храна. Инфлацията в Китай е на равнище от около 3%, в Бразилия доближава 6%, а в Индия остава близо до 10%.

Дори в омаломощените богати икономики, думичката, която започва с “и”, отново е на първите страници на вестниците. Потребителските цени във Великобритания нараснаха с 3.7% за период от една година до декември. Цените в еврозоната се повишиха с 2.4% през последната година - над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2% или малко под това равнище.

Голямото безпокойство е, че валутната политика е прекалено разхлабена в глобален мащаб заради основните лихвени проценти, които са близо до нулата, и прекомерно раздутите баланси на централните банки в богатите страни, както и заради неспособността или нежеланието на техните посестрими в нововъзникващите пазарни икономики да затегнат достатъчно своята политика. Тези обстоятелства навеждат на мисълта, че инфлацията може да излезе от контрол, ако не бъдат взети мерки.

Днешните безпокойства се проявяват по различни начини на различни места. В нововъзникващите пазарни икономики политиците се опасяват от социални вълнения, а технократите се тормозят от едно евентуално прегряване на икономиката.

Безпокойствата около инфлацията нарастват и у някои централни банкери в богатите икономики, където дефлацията до неотдавна изглеждаше по-голямата заплаха. Двама членове на комитета на Bank of England за валутната политика гласуваха през януари за незабавно повишаване на основния лихвен процент. Виден представител на ЕЦБ каза, че увеличаването на внесената инфлация “не може да бъде пренебрегвано”.

Да, обаче централните банкери не бива да бъдат много обезпокоени нито от мащаба, нито от динамиката на инфлацията. Тя върви нагоре, но едва ли може да бъде определена като висока. В никоя голяма държава, било то нововъзникваща пазарна икономика или богата страна, тя не е достигнала своя пик от 2008 година (в Съединените щати, инфлацията е само 1.5%).

Голяма част от покачването на инфлацията в последно време се дължи на очевидно изолирани фактори - от слабата реколта в Русия, която силно повиши цените на зърното, до вдигането на данък добавена стойност във Великобритания. Необходимо е централните банкери да пренебрегват такива временни шокове. Тяхната роля е да предотвратяват превръщането на изолираните повишавания в един все по-голям натиск върху цените.

До момента има малко доказателства, че е налице такъв. В Съединените щати основните потребителски цени, които изключват храните и горивата, са нараснали със скромните 0.8% през годината до декември. В еврозоната същинската инфлация се закова устойчиво на равнище от 1.1%. Дори в нововъзникващи пазарни икономики, които преживяват бум, основните потребителски цени се повишават далеч по-бавно в сравнение с 2008 година.

Малко вероятно е ценовият натиск да стане постоянен

В перспектива временният ценови натиск може да стане постоянен, било то чрез очакванията на потребителите за инфлацията в бъдеще, било чрез исканията на работниците за по-високи заплати. И двата сценария изглеждат малко вероятни. В повечето богати държави очакванията за инфлацията се повишиха само от много ниски до ниски, а високата безработица възпира работниците да искат увеличения на своите възнаграждения. Без по-големи заплати, които да компенсират, нарастващите цени на храните и горивата ще намалят потребителските разходи. Този извод подсказва, че на хоризонта ни чака по-ниска, а не по-висока инфлация. Подобна прогноза важи с особена сила за страни като Великобритания, където жестоките бюджетни икономии неизбежно ще свият потребителските разходи.

Възможно е Германия да се окаже изключение. Предвид факта, че нейната икономика се оживи и безработицата намалява, заплатите в страната могат ...

Публикувана на 02/07/11 22:25 http://e-vestnik.bg/11027/inflatsiyata-raste-bez-panika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване