02/07/11 15:05
(http://www.klassa.bg/)

Топят стъкло при температура, близка до абсолютната нула

Квантовата механика – фундаментална физична теория, описваща поведението на микроскопичните частици, която води началото си от 20-те години на миналия век, има значително влияние при обяснението на това, как действа материята. Елементарните частици, които изграждат различните форми на материята – електрони, протони, неутрони и фотони, вече са добре изучени в рамките на модела на квантовата физика. Дори и сега, 90 години по-късно, се описват нови научни принципи в квантовата физика. Един от последните такива принципи ни предлага поглед на пръв поглед в невъзможното.
Проф. Еран Рабани от Училището по химия към Университета на Тел Авив и неговите колеги в Колумбийския университет са открили нов ефект от квантовата механика, който засяга течностите, образуващи стъкло. Учените смятат, че е възможно да бъде разтопено стъкло не чрез загряване, а чрез охлаждане до температура, близка до абсолютната нула – минус 273,15 градуса по Целзий, съобщи „Сайънс дейли“.
Много различни материали на нашата планета, като кварца например, могат поне на теория да се превърнат в стъкло, ако бъдат охладени достатъчно бързо. Изследването на проф. Рабани и неговите колеги обаче демонстрира, че при специални условия – няколко градуса над абсолютната нула, стъклото може да се разтопи. По думите на проф. Рабани всичко зависи от подредбата на молекулите в материалите. На даден етап от охлаждащата фаза един материал може да се превърне в стъкло, а след това в течност, ако са налице подходящите условия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване