02/07/11 15:06
(http://www.klassa.bg/)

Шоколадът е новата суперхрана

Добри новини за любителите на шоколада – американски учени откриха, че какаовите изкушения могат да се смятат за суперхрана, съобщи „Дейли телеграф“.
Експертите от Центъра по здраве и хранене „Хърши“ са установили, че шоколадът съдържа повече здравословни растителни вещества на един грам в сравнение с повечето плодови сокове. Те открили, че тъмният шоколад съдържа още по-голямо количество антиоксиданти и полифеноли, които ни пазят от рак и сърдечни заболявания.
Суперхраните обикновено се категоризират в зависимост от съдържанието на антиоксиданти – веществата, които предотвратяват окисляването и спират увреждането на здравите клетки. Учените сравнили равни количества тъмен шоколад, какао, горещ шоколад и плодов сок от акай, боровинки и нар. Изследването показало, че в тъмния шоколад и какаото има повече антиоксиданти и флавоноиди, отколкото в плодовете. Затова според учените какаовите зърна трябва да се смятат за суперплодове, а продуктите, извлечени от какаото, като натурален какаов прах и тъмен шоколад – за суперхрани. Те обаче предупреждават, че всички полезни свойства на шоколада се изгубват при термична обработка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване