03/18/11 16:46
(http://www.klassa.bg/)

Аварията във "Фукушима 1" вече е от пета степен

Галина Белева
galina.beleva@klassa.bg

Япония повиши степента на опасност за аварията в АЕЦ „Фукушима 1“ от четвърта на пета степен по международната седемстепенна скала за ядрените инциденти, предаде Би Би Си.
Кризата в Япония засега е с две нива под катастрофата в Чернобил през 1986 г. и е сравнима с тази в АЕЦ „Три Майл Айлънд“ в щата Пенсилвания през 1979 г. Най-малко 16 000 души са загинали или са в неизвестност след мощното земетресение от 9-а степен по Рихтер миналата седмица и последвалото цунами. Обилният снеговалеж ограничи до минимум възможността да бъдат намерени оцелели под отломките от труса и вълните цунами. Милиони оцелели са оставени без вода, електричество, гориво и храна, а стотици хиляди са без домове.
Японските инженери вчера обмисляха възможността да погребат авариралата АЕЦ „Фукушима 1“ в пясък и бетон, което може да е последната мярка за предотвратяването на катастрофален радиационен теч – метод, който бе използван за овладяване на изтичането на радиация в Чернобил. Те обаче все още се надяваха да успеят да поправят електропровода до два от реакторите до днес, за да възстановят изпомпването на охлаждаща вода до прегрелите горивни пръчки. Работниците в централата продължаваха да обливат с вода трети реактор, който е най-тежко пострадалият от шестте реактора в централата. По непотвърдени данни петима от работниците, които се опитват да овладеят ситуацията в АЕЦ „Фукушима 1“, са загинали, двама са в неизвестност, а 21 са пострадали, предаде Нюз.ру. От II, III и IV реактор вчера се издигаше бял дим, причината за който не бе известна. От атомната централа обаче обявиха, че димът идва само от района на II реактор.
Външният министър Николай Младенов обяви вчера, че посолството ни в Япония функционира в ограничен състав, след като всички, за които не е наложително да присъстват там, са напуснали страната. Той препоръча българското посолство да бъде евакуирано на около 1000 км на юг от Токио и същото да направят и българските граждани. По думите на Младенов България се е договорила със страни - членки на ЕС, за три съвместни полета. Първият от тях е съвместно с Белгия от Токио до Сеул днес. Вторият полет, който също ще бъде извършен днес, е съвместно с Швеция и е от Токио до Банкок. Третият полет е утре с холандските авиолинии. Младенов поясни, че българската държава няма да покрива билетите на хората, които искат да напуснат Япония.
Българският консул в Токио Чавдар Градинарски е напуснал Япония, оставяйки сънародниците ни да се оправят сами, разказа разочарованият българин Светослав Георгиев пред БНТ. Той успял да се добере от най-засегнатия град Сендай до японската столица след мъчително 13-часово пътуване. Консулът е напуснал Япония по собствено желание и това ще се отрази на кариерата му, каза говорителят на МВнР Весела Чернева пред БНТ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване