03/18/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

България няма да участва в преки военни действия срещу Либия

България няма да се ангажира с преки военни действия в Либия, заяви българският външен министър Николай Младенов. Страната ни приветства Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, която цели спиране на насилието в Либия, като приоритет за България е хуманитарната ситуация в страната и прекратяването на огъня между режима на полковник Кадафи и силите в Бенгази. България ще участва във всички усилия, които са с мандат не само на Съвета за сигурност, но и които са договорени в рамките на НАТО и ЕС, добави Младенов.
Съветът за сигурност на ООН гласува в четвъртък през нощта с 10 на 0 гласа в полза на резолюцията, а пет държави се въздържаха - Германия, Русия, Китай, Индия и Бразилия. Междувременно Франция предупреди, че въздушните удари за защита на либийските цивилни от атаки на проправителствените сили ще започнат в рамките на часове. Британският премиер Дейвид Камерън информира Камарата на общините, че Лондон „ще изиграе своята роля“ в операцията в Либия. Говорителят на френското правителство Франсоа Бароан заяви за радио RTL, че военните действия „не са окупация на либийската територия“, а имат за цел „да защитят либийския народ и да му позволят да извърви пътя към свободата си, което означава да свали режима на Кадафи“.
Испания ще позволи на НАТО да използва две нейни бази в южната част на страната и ще осигури въздушни и военноморски сили за участие в операцията, заяви министърът на отбраната Карме Чакон в Мадрид, съобщи Си Ен Ен.
Руската армия няма да участва във военната операция срещу Либия, каза вчера първият заместник-министър на отбраната на Русия Владимир Поповкин. Полша предлага логистична подкрепа, но изключва възможността за военно участие в операцията, заяви полският министър на отбраната Богдан Клих.


Кои страни ще участват във военната операция

Франция
Великобритания
САЩ
Катар
Норвегия
Белгия
Дания (ще се гласува в парламента)
Полша (логистична подкрепа)
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване