03/24/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Драмата със заложниците в Сливен завърши благополучно

Първият въоръжен банков обир с взимането на заложници в България завърши благополучно за похитените и доказа, че полицията е подготвена да действа в подобни ситуации. Към 17,30 часа вчера похитителят на шестте заложнички – служители на Инвестбанк в Сливен, все още не се бе предал, въпреки че бе освободил всичките 6 заложнички. Главният секретар на МВР Калин Георгиев, който ръководи операцията, каза на брифинг в Сливен, че въоръженият грабител се е затворил в трезора на банката и няма искания или претенции. Според Георгиев няма да се стигне до силовото му неутрализиране. Полицията има стратегия и тактика, които обаче запазва в тайна. Освободените банкови служителки благодариха на МВР за спасението си. Те обаче не пожелаха да коментират случилото се в банката или личността на своя похитител. Нападателят на банката в Сливен – 27-годишният Стефан Петров от с. Кортен, е работил като охранител към сливенска фирма за СОТ. Според психолози от МВР като цяло Петров бил емоционално нестабилен, но само в определени моменти. Една от хипотезите за нападението над банковия клон е, че по-рано през деня е бил скъсан на изпит за шофьорска книжка и афектиран е нахлул в банката. Според друга версия мъжът имал връзка с касиерка от банката, но заподозрял, че отскоро между нея и човек от охраната са се появили топли чувства. Агенциите тиражираха версията на съселянин на Стефан Петров: "Момчето отишло да се изясни със съперника си, който се опитал да го удари и затова е стрелял. Не е смятал изобщо да обира банката. В селото няма да чуете от никого лоша дума за Стефан, който живее сам в къща там."
Драмата в банката започна към 16.00 часа в сряда, когато въоръжен млад мъж рани един от охранителите на клона на Инвестбанк в центъра на Сливен, след което се барикадира в банката заедно със 7 заложници. Само в първите два часа след началото на кризата агенция БГНЕС съобщи за 17 изстрела в банката, която се намира точно срещу областната управа. Целият район бе отцепен и блокиран от полицаи, към които по-късно се присъединиха и командоси от специализирания отряд за борба с тероризма. В голямата част от времето операцията бе провеждана в присъствието на секретаря на МВР Калин Георгиев.
Комисар Георгиев подчерта пред журналисти, че е завършил само първият етап на операцията – този по освобождаване на заложниците. Той определи операцията като „изключително успешна” с оглед на това, че няма жертви както сред заложниците, така и сред специалните части. Организацията на всички действия е била изключително добра, особено когато след намесата на премиера Бойко Борисов са били осигурени всички технически средства, необходими за провеждане на операцията. За провеждането й е бил предоставен военнотранспортен самолет, с който са пристигнали частите на специалния отряд за борба с тероризма. Калин Георгиев отбеляза като „изключително добра” и работата на териториалните звена на областните дирекции на МВР и психолозите от Института по психология на МВР, които в деня на освобождаване на заложниците празнуват 40-годишен юбилей. Благодарение на тяхната работа в хода на операцията са били постигнати няколко договорки с нападателя на банката, които в крайна сметка са довели до освобождаване на заложниците.

Действията

Около обяд вчера в банката влязоха барети и после излязоха с един човек, което създаде впечатление у журналистите, които по молба на МВР са далеч от клона на банката, че похитителят се е предал и е излязъл. Оказа се, че това е един от психолозите, водили преговори с Петров.
Няколко часа по-рано премиерът Бойко Борисов призова от парламентарната трибуна похитителят да се предаде жив и здрав. "Предаде ли се, така както законът повелява, един шамар няма кой да му удари. Ако ме чува, да излезе", заяви Борисов.
По-рано - към 7.15 часа, от банката бе изведен един мъж. Оказа се, че това е вторият охранител – Димитър Митков. Преди това две служителки – Мими Величкова и Ивелина Тенева, излязоха от сградата в 4.10 ч сутринта. Първа - около 22 часа в сряда, бе пусната млада жена – Радина Терзиева, която бе "разменена" срещу цигари и бутилка с безалкохолна напитка.
Междувременно, преди още операцията да е приключила официално, от пресцентъра на МВР съобщиха, че главен инспектор Тодор Тодоров, водил екипа за преговори, е награден с пистолет "Глог". Тодоров е началник на сектор "Криминална психология" в института на МВР, който вчера празнуваше 40 години от създаването си.
"Времето изпрати интересен повод за проверка на уменията и способностите на психолозите. И те доказаха, че се справят безупречно“, коментира зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред служителите на института по психология.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване