03/24/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Бъсеску не бърза да се включи във войната

в. Евениментул зилей

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Опозицията тропа с крак и упреква президента Траян Бъсеску, че не е сложил бойната броня и не е яхнал един МИГ, за да бомбардира диктатора Кадафи. Диктаторите си помагат помежду си, намеква опозицията, за която външната политика се върти около собствения й пъп.

И каква ирония: политикът, който обвинява Бъсеску, че предава международните ценности и ангажименти, е Крин Антонеску - този, който поиска през 2007 г. в отворено писмо до Емил Бок да подкрепи изтеглянето на румънските войски от Ирак. “Говорите за това, че Демократическата партия винаги се е вслушвала в гласа на народа (…) Огромното мнозинство от румънците желае изтегляне на войските от Ирак и е наше задължение, като политици, да се съобразим с това желание чрез конкретни политически действия”, мъмреше тогава Антонеску премиера Бок.

Социалдемократическата и Националнолибералната партия искат от държавния глава да намеси Румъния в една военна операция с неясни резултати, в един традиционно неспокоен регион, разтърван през последните два месеца от бунтове с несигурни политически резултати. Вече никой не е толкова сигурен, че арабската пролет ще завърши с победата на либералната демокрация.

Преди да качим войниците си на фрегатите, годни за хващане на трафиканти в Черно море, или на нашите антични МИГ-ове, би било добре опозицията да помисли върху няколко въпроса, които по-стари от Румъния съюзници на триадата САЩ-Франция-Великобритания вече си задават.

Наистина ли “Зора на Одисеята” е операция за защита на цивилните, така, както твърди резолюцията на ООН, или е операция, която идва в помощ на опозицията, съставена от враждуващи племена, военни и бивши доверени лица на Кадафи, чиито ценности и реформаторски намерения са несигурни? Нашата съседка София показа, че сред лидерите на Преходния национален съвет, признат само от Никола Саркози в ход, който изненада дори външния министър Ален Жупе, участват представители на режима на Кадафи, които са участвали в измъчването на българските медицински сестри, обвинени в рамките на една симулация на процес, че са заразили съзнателно либийски деца с ХИВ.

Предпазливостта на Букурещ не е изключение. Румъния е част от една група държави, в която върхът на копието е Германия, която прие решението на ООН без да направи каквато и да е допълнителна военна стъпка. Дори в театъра на военните действия не съществува убедеността, която има Крин Антонеску тук в Букурещ.

Съединените щати възнамеряват да отстъпят командването на Великобритания или НАТО и да запазят само подкрепяща роля. Норвегия - част от инициативната коалиция, обяви, че замразява участието си докато стане ясно кой ръководи операцията. НАТО, затънала до шия в Афганистан, се колебае да поеме командването и защото не иска още повече да размъти водите на арабския свят. А Арабската лига, която разбра накрая, че “забранена за полети зона” означава бомбардировки, се колебае и прави крачки назад.

Не трябва да изключваме от уравнението “Либия” и фактора Саркози. Вече се говори за “Арматан”, френското име на операцията, в контекста на президентските избори догодина. Иначе президентът на Франция даде първия изстрел, дори преди закриването на срещата на спешния комитет в Париж, в който участваха американският държавен секретар Хилари Клинтън и британският премиер Дейвид Камерън.

Френската инициативност в случая на Либия, след като Париж поддържаше топли отношения с тунизийския диктатор Бен Али почти до момента на свалянето му, трябва да е напомнила на западните партньори и друг епизод, в който Никола Саркози причини вибрации на международната сцена. Докато изпълняваше партитурата си на самотен преговарящ между Тбилиси и Москва, на герой-помирител, президентът на Франция задвижваше продажбата на Кремъл на бойния кораб “Мистрал” - сделка, която експлодира в публичното пространство през 2009 г., година след руско-грузинския конфликт.

Зад кулисите Румъния има и едно лично стратегическо недоволство към ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване