03/24/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Иде ли технотронен Апокалипсис?

РИА Новости

Кораби, нахвърляни от цунамито в сушата край пристанище Кесенума, префектура Мияги. Снимки: ЕПА/АП/БТА

Атомните реактори във Фукушима все тъй държат света в напрежение - на 22 март над втори енергоблок отново се издигна облак от бял дим. Предния ден задимяване наложи временно спиране на енергоподаването и дейността по охлаждане на повредените реактори. Япония отново показа, че дори една от челните нации в технически план засега е безсилна пред природните катаклизми, а техносферата не гарантира защита - нещо повече, може многократно да засили пагубните последици от природните катастрофи.

Човечеството като киборг

Ние хората все още само мечтаем и правим първите си плахи стъпки към срастване на човешкия организъм с техниката. Присаждаме чипове, слагаме титанови стави, разработваме екзоскелети - всичко това се очаква един ден да приключи с появата на киборги.

Но самото човечество отдавна вече се е превърнало в киборг - образувало е симбиоза със своята техносфера и всеки опит симбиозата да бъде разрушена крие заплаха от страшни катаклизми. Тук е силата, но и слабостта на днешната цивилизация: технологичното ни обкръжение е толкова сложно, че сама по себе си може да поражда катаклизми. Дори без външни въздействия.

В средата на миналия век италианският писател фантаст Роберто Вака представи мрачен сценарий (споменат от Умберто Еко в статията му “Средновековието вече започна), в който описа как градовете, претъпкани с техника, се разрушават сами.
Америка. Зимно време. Авиодиспечери, попаднали в улично задръстване, не пристигат навреме на работа. Изморените им колеги допускат грешка и два самолета, сблъскали се в небето, унищожават било високоволтов далекопровод, било голяма подстанция.

Останал без ток, градът е парализиран от гигантски задръствания; телефонните мрежи отказват под натиска на милионите абонати, които се мъчат да разберат какво става с близките им. Държавните структури са безсилни - пожарникарите, полицията, “Бърза помощ” и Националната гвардия не могат да си пробият път до зоната на бедствието, където бушуват пожари и върлуват мародери, а с тях се борят отряди за самоотбрана и частни армии. Никой не прибира труповете. Започват епидемии. Безкрайни колони от хора се точат едвам-едвам - всички се опитват да напуснат града.

Това е само фантастична “страхотийка”, ще каже някой и ще бъде прав. Спомнете си обаче блекаута в Ню Йорк от 1997 г., аварията на трансформатор от московската подстанция през 2005 г. или последиците от “ледения дъжд” миналата зима, когато няколко града край Москва останаха без ток и парно.

Съдбоносни десетилетия

Експерти констатират, че световната икономика и населението на планетата стават все по-уязвими за различни катаклизми. Нищо чудно, че през последния половин век разрушителните последици от техногенни и природни катастрофи стабилно нарастват. И не само заради все по-сложното техническо обкръжение, което вече споменахме.

Мащабните последици от катастрофите идват оттам, че аварии се случват в гъстонаселените райони, отбелязва Борис Порфириев, завеждащ лабораторията за анализ и прогнозиране на природни и техногенни рискове в Института за народностопанско прогнозиране към Руската академия на науките.

Защото две трети от производителните сили са разположени на една тясна ивичка от 100 километра по крайбрежието на земните океани, морета и реки. Тъкмо там са рисковите зони, застрашени от урагани, тайфуни, наводнения и земетресения. Парадоксално е, но точно тези местности са най-подходящи за стопанска дейност.
Колкото до японците, заради недостига на земя им се налага не само да градят жилища в потенциално опасни места, но да разполагат там и опасни производства, примерно атомни централи.

Тук виждаме впрочем едно от противоречията в модерната икономика - застрахователите отказват да застраховат АЕЦ срещу земетресения, тъй като се смята, че ядрените обекти по принцип не бива да се строят в сеизмични райони. Според тази логика обаче в Япония изобщо не трябва да ...

Публикувана на 03/24/11 22:40 http://e-vestnik.bg/11360/ide-li-tehnotronen-apokalipsis/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване