03/24/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Мощна кибератака срещу ЕК

Европейската комисия и Службата за външно действие на Катрин Аштън са станали обект на мощна кибератака в навечерието на ключовата среща на лидерите на ЕС, на която се очакваха важни решения за бъдещата структура на ЕС, икономическите стратегии на страните членки и продължаващата война в Либия, предаде „ИЮ Обзървър“.
От комисията не коментираха същността на интервенцията от съображения за сигурност, но потвърдиха, че институциите са обект на мощна атака. Тя бе сравнена с атаката срещу френското финансово министерство миналата година в навечерието на среща на Г-20. Тогава бяха засегнати около 150 компютъра, а френските власти предположиха, че част от информацията е била пренасочена към китайски сайтове. Европейски източник изказа предположението, че в този случай Китай отново може да е сред заподозрените.
„Често сме обект на кибератаки, но тази е наистина сериозна“, каза анонимен източник от ЕС. Смята се обаче, че това е първата атака срещу Службата за външно действие. От комисията предприеха мерки за оценка на мащабите на заплахата и за предотвратяване на „разкриване на конфиденциална информация“, поради което спряха външния достъп до вътрешната мрежа и имейлите на институцията. Всички служители на ЕК са били помолени да променят паролите си и да изпращат класифицирана информация само чрез безопасни имейли.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване