03/24/11 17:09
(http://www.klassa.bg/)

Мощни бомбардировки разтърсиха отново Триполи

Галина Белева

Най-интензивната нощ на бомбардировки от началото на кампанията срещу военните съоръжения на полковник Муамар Кадафи бе в сряда срещу четвъртък, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.
Междувременно Германия отказа да участва в морската блокада на Либия и реши да изтегли корабите си от натовския патрул в Средиземно море. Те са преминали временно на германско командване, обяви министърът на отбраната Томас де Мезиер пред „Ню Йорк таймс“.
Периодични експлозии се чуваха през цялата нощ в четвъртък в Триполи, докато противовъздушният огън бе по-слаб, което вероятно означава, че коалиционните сили са неутрализирали способностите на либийската армия в тази насока. Според заместник външния министър на Либия Халид Каим са били ударени цистерни с гориво в южната част на Триполи. Той отказа да съобщи дали има жертви при ударите. Според жители на столицата обект на бомбардировките са били военни инсталации в Таджура – база за радарни системи и военноинженерна академия, които са в близост до жилищни райони.
Според Ройтерс при въздушните удари над Триполи са били убити 18 души, сред които няма жени и деца. Либийски източник е съобщил, че някои от жертвите са цивилни, а останалите са войници.
Силите на международната коалиция разшириха обхвата на бомбардировките и на юг, предаде ДПА. В ранните часове вчера западните сили атакуваха ключовия южен град Сабха, на около 1000 км южно от Триполи. Атакувано е било и летището в град Ал Джафра, на 800 км южно от столицата, според либийски медии. От френската армия обявиха вчера, че при френски въздушни удари е била ударена либийска военновъздушна база във вътрешността на страната – на около 250 км южно от либийския бряг, предаде АП. Подробности за точното местоположение на базата или за нанесените щети не бяха съобщени. От френската армия отрекоха съобщенията, че един от военните й самолети е бил свален над Сирт, на около 400 км североизточно от Триполи.
Силите на Муамар Кадафи продължиха вчера атаките срещу западния град Мисурата ден след като коалиционните удари временно отблъснаха нападенията, съобщи „Ал Джазира“. Според британската армия Кадафи вече използва танкове и наземни сили, за да атакува бунтовниците, след като либийските военновъздушни сили са извън строя.
Френският външен министър Ален Жупе призна, че унищожаването на военната мощ на Кадафи може да бъде постигнато за дни или седмици, но най-вероятно ще отнеме месеци. Представители от обкръжението на Кадафи са се свързали с американската администрация, за да разговарят за възможен изход от кризата в Либия, предаде АФП. Миналата седмица либийски ръководители многократно са се свързвали с Държавния департамент. Сред тях са били външният министър на Либия Муса Куса, както и Абдула Сенуси, роднина на Кадафи и един от началниците на либийското разузнаване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване