03/24/11 17:22
(http://www.klassa.bg/)

Оставката на Сократеш хвърли Португалия в криза

Антония Коцева
antonia.kotseva@klassa.bg

Португалският премиер Жозе Сократеш изпълни обещанието си и подаде оставка, след като парламентът отхвърли програмата му за икономии за преодоляване на дълговата криза в страната, съобщи в. “Корейо да маня”. Премиерът разполагаше само с 97 депутати в 230-местния парламент, а петте опозиционни партии отхвърлиха предложението му, най-вече заради планираното увеличение на данъците, което би довело до социално напрежение.
Сократеш не успя да убеди депутатите, че ако не наложи бюджетни ограничения, няма как да избегне тегленето на заем от 50 млрд. евро.
Анализатори се боят от настъпването на политически хаос в страната в момент, когато има най-голяма нужда от единство на всички партии. Сократеш ще продължи да изпълнява функциите си, докато не бъде определен временен негов заместник. Президентът Анибал Каваку Силва съобщи, че днес ще проведе консултации с всички партии. Президентът има две възможности - да разпусне правителството и да назначи ново в рамките на настоящия парламент или да разпусне парламента и да насрочи избори. Първият вариант е почти невъзможен, защото, ако бъде назначен нов премиер, той също като Сократеш трябва да е от Социалистическата партия. Подобен избор няма да бъде приет от опозицията в парламента. Въпреки това някои медии коментираха, че може би лидерът на социалистите в парламента Франциску Асис ще бъде новият премиер.
Ако партиите се договорят за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори, се появява друг проблем. Според конституцията изборите може да се проведат в срок от 55 дни, което означава до края на май или началото на юни. Опасенията са, че това е прекалено дълго време за решаване на въпроси, нетърпящи отлагане. Освен това според конституцията важни решения не могат да бъдат вземани от временно правителство.
Опозиционната Социалдемократическа партия, която е начело на проучванията на общественото мнение, обещава, че ако дойде на власт, ще намали бюджетния дефицит дори ако се наложи да се търси финансова помощ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване