03/24/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Първи спад на лошите фирмени кредити от близо 2 години насам

Людмила Куюмджиева
ludmila.kuiumdjieva@klassa.bg

Необслужваните и преструктурираните фирмени заеми за първи път от близо 2 години насам отчитат спад през февруари, сочат данни на БНБ. В края на втория месец от годината обемът на лошите кредити е намалял с почти 21 млн. лв. до 4,622 млрд. лв. спрямо януари 2011 г. Делът им в общия портфейл на банките е 20,53%, което означава, че всеки пети заем за бизнеса не се обслужва в срок. За последно имаше понижение в процента на „лошите“ корпоративни кредити през март 2009 г. Ръстът на експорта през последните месеци започва да се отразява положително на компаниите, като изтеглените от тях заеми през февруари достигат 31,62 млрд. лв., или с 3 на сто повече спрямо същия месец на 2010 г. Това може да се разглежда като положителна тенденция, тъй като банкерите у нас очакват възстановяването на кредитирането да започне именно от корпоративния сектор и след това да се пренесе при домакинствата.
Според данните на БНБ спестовността на фирмите обаче се запазва, като през февруари те вече държат на депозит 12,3 млрд. лв., което е с над 3% повече спрямо година по-рано. Въпреки че има ръст, той е по-нисък от темпа през януари (6,7 на сто). Увеличеният обем отпуснати заеми, спадът на необслужваните кредити и намаляващите депозити могат да се приемат като глътка оптимизъм в бизнеса за нови инвестиции.
Като цяло в банковия сектор февруари има положителен отзвук, тъй като лошите и преструктурираните кредити нарастват най-бавно за последните 27 месеца след ноември 2008 г. Ръстът им е с едва 31,4 млн. лв. през февруари 2011 г. до общо 7,56 млрд. лв., като се увеличават с едва 0,42% на месечна база, показват цифрите на националната банка.
Въпреки добрите новини около компаниите при домакинствата тенденцията за покачване на необслужваните задължения продължава. Делът им в общия портфейл на банките вече е над 17,1% при 16,8% през януари. Така към края на февруари лошите кредити на домакинствата се увеличават с 52,3 млн. лв. до 2,93 млрд. лв. Интересен факт е, че въпреки покачването на проблемните в срок задължения населението продължава да увеличава спестяванията си и към края на отчетния период техният обем е 27,7 млрд. лв., или с 10,9% повече спрямо същия месец на 2010 г., отчитат от БНБ.
Кредитирането при домакинствата все още се движи с минимални темпове, като към края на февруари отпуснатите заеми намаляват с близо 1% до 18,914 млрд. лв. спрямо същия месец година по-рано. При жилищните кредити покачването е пренебрежимо малко - едва 0,03% на месечна и с 2,93% на годишна база, като достигат 8,7 млрд. лв. Потребителските заеми намаляват с 0,06% на месечна и с 2,17% на годишна база до 7,52 млрд. лв. към 28 февруари 2011 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване