04/09/11 11:23
(http://www.klassa.bg/)

Престъпници ощетиха Bundesbank с милиони

Централната банка на Германия е била измамена от група престъпници, които използвали програмата за рециклиране на Bundesbank, по която се разменят повредени монети от по едно и две евро по номинална стойност, съобщи Deutsche Welle. Тези монети се състоят от пръстен, изработен от никел и месинг и средна част - от мед и никел. Когато повредените монети биват предадени в банката, двете части се разделят механично, така че металът да може да бъде продаден за скрап - обикновено в Китай. Но хитрите мошеници намерили начин да сглобят отново бракуваните монети, да ги прехвърлят обратно във Франфурт и да ги обменят срещу валидни пари в централната банка.

След внезапните полицейски проверки във Франкфурт и три близки града миналата седмица са били арестува шестима души и са конфискувани три тона монети, както и машините за повторното им сглобяване. Прокуратурата във Франкфурт заяви, че заподозрените са практикували тази измамна схема от 2007 г. насам, като са обменили около 29 тона монети на обща стойност 6 милиона евро. Заподозрените са на възраст между 28 и 45 години, а всички с изключение на двама са от китайски произход. Твърди се, че конспираторите са смесвали фалшивите монети с истински преди да ти обменят в Bundesbank. Тъй като централната банка първоначално потвърждава стойността на монетите по теглото им, измамата останала незабелязана в продължение на години.

За контрабандата на монетите от Китай до Германия са били използвани „услугите” на стюардеси, тъй като за тях няма ограничения за теглото на багажа им, твърди прокуратурата на Франкфурт. Говорител на Lufthansa заяви пред Reuters, че компанията е била предупредена за разследването на отделни нейни служители. По информация на немския вестник Bild прокуратурата подозира, че най-малко 25 души са участвали в измамната схема. Разследването започнало в началото на 2010 г., след като една стюардеса привлякла вниманието към себе си на летището във Франкфурт, докато се борела с тежестта на багажа си, който се оказал пълен с монети от по едно и две евро.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване