04/14/11 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Борис Велчев се възмути от неуредиците около спецсъда

Понякога е по-добре да не правим нищо, отколкото да симулираме. Ако сме наясно, че тази сграда не става, кого лъжем. Това заяви главният прокурор Борис Велчев пред членовете на Висшия съдебен съвет вчера. Думите му бяха по повод сградата, в която ще се помещава специализираният съд за организираната престъпност, която се намира на столичната улица „Черковна“. Новата съдебна структура трябва да заработи в края на август. Въпреки наближаването на крайния срок ВСС и Министерството на правосъдието все още не са се разбрали кой да плати ремонта на бившата сграда на ДАНС, а финансовото ведомство не е превело необходимите на съдебната власт 6,3 млн. лева.
От думите на председателя на бюджетната комисия във ВСС Иван Колев стана ясно, че през оставащите 5 месеца сградата трябва да бъде достроявана. В противен случай по думите на главния прокурор магистратите там щели да работят при по-лоши условия от сегашните, дори по петима-шестима прокурори в една стая.
„Страхувам се да не влезем в спирала и накрая да излезем виновни“, коментира председателят на ВКС Лазар Груев. „Който има работа, да си я свърши“, добави той и по повод думите на Иван Колев, който обясни, че правосъдното министерство отказва засега да се ангажира с преустройството на сградата.
Колев каза още, че се предвижда спецмагистратите да са по трима в помещение, а всеки от четиримата им началници да има собствен кабинет. Предвижда се в сградата на ул. "Черковна" да има 5-6 съдебни зали и помещения за лица, които са под стража. „Те трябва да са поне 10 - за жени, мъже и непълнолетни“, посочи Колев. Според изискванията на съдебната охрана арестните помещения трябва да бъдат изцяло наново изградени.
Според шефа на бюджетната комисия на ВСС правосъдният министър отказал в сградата, където ще са спецсъдът и прокуратурата, да са и деветимата следователи. „Ако всички задържани лица по делата, които ще се гледат в спецсъдилищата, ще са в София, ще са нужни 20 арестни помещения“, обясни Иван Колев.


Висшите магистрати махнаха от поста арестуван съдия

Висшият съдебен съвет отстрани от поста шеф на Административния съд в Бургас съдията Атанас Вълков. Това решиха вчера единодушно висшите магистрати. Той беше махнат от председателското място, тъй като е подведен под отговорност за имотна измама. В момента Вълков е в ареста. не под стража. По предложение на председателя на Върховния административен съд Георги Колев за временно изпълняващ функциите председател на Бургаския административен съд бе избрана Таня Евтимова, досегашен заместник на Вълков.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване