04/14/11 17:36
(http://www.klassa.bg/)

БРИКС искат световна валутна реформа и по-голямо влияние

Групата на нововъзникващите пазарни сили БРИКС в четвъртък засили натиска за реформиране на световната валутна система, която да разчита в по-малка степен от долара, както и за по-голямо влияние в международните финансови институции.
Лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка призоваха също така и за по-силни регулации на стоковите деривати, за да се намали прекалената волатилност на цените на храните и енергията, които според лидерите създават нови рискове за възстановяването на световната икономика.
На среща в град Саня на южнокитайския остров Хайнан те заявиха, че неотдавнашната финансова криза е показала недостатъците на настоящия валутен ред, в който доларът играе основна роля. В изявление лидерите казаха, че това, което е необходимо, е „система за международна резервна валута, основана на широка база, която да предостави стабилност и сигурност“. По този начин БРИКС завоалирано разкритикуваха Вашингтон за това, че е занемарил свързаните си със световната валута отговорности.
БРИКС се опасяват, че огромният обем на американската валута, както и големият бюджетен дефицит на САЩ най-накрая ще доведат до поевтиняване на долара. Освен това те завиждат на финансовите и политическите привилегии, свързани с притежанието на водеща резервна валута.

Атака срещу долара

„Световната икономика преживява дълбоки и сложни промени“, заяви китайският президент Ху Цзинтао. „Времената изискват страните от БРИКС да засилят диалога и сътрудничеството помежду си.“
Друга атака срещу долара беше споразумението на банките за развитие на петте държави от БРИКС да създадат взаимни кредитни линии, деноминирани в техните местни валути, а не в щатската валута.
Директорът на Китайската банка за развитие (КБР) Чън Юан заяви, че е готов да даде заем до 10 млрд. юана на останалите държави от БРИКС, а руският му колега заяви, че иска да вземе заем от $500 млн. в юани чрез КБР.
„Смятаме, че това несъмнено ще разшири възможностите пред руските компании да диверсифицират кредитите си“, заяви пред репортери Владимир Дмитриев, председател на ВЕБ, руската държавна банка за развитие.
Призивите на БРИКС за нов валутен ред не са от вчера. Но комюникето от четвъртък, което пристигна само часове преди срещата във Вашингтон на финансовите министри от Групата на седемте индустриални нации, които по традиция разпределят властта в световната икономика, показа все по-голямата самоувереност на нововъзникващите пазари. Натоварени с тежестта на огромен дълг, Съединените щати, еврозоната и Япония се борят да се отърсят от остатъчните ефекти от световната финансова криза от 2008 г. Богатите страни ще отбележат ръст от 2,4% тази година и 2,6% през 2012 г., прогнозира Международният валутен фонд тази седмица. За разлика от тях по-бедните страни излязоха от кризата сравнително невредими. МВФ прогнозира, че нововъзникващите и развиващите се държави ще отбележат ръст от 6,5% и през тази, и през следващата година.
„Качеството и продължителността на световното икономическо възстановяване зависят до голяма степен от това, как се представят икономиките от БРИКС“, заяви индийският премиер Манмохан Сингх.
Лидерите преразгледаха световната роля на Специалните права на тираж (валутната единица на МВФ, която служи като резервни активи) и някои експерти смятат, че тя ще се превърне в частичен заместител на долара. Но те не се ангажираха с мнение по въпроса, дали юанът трябва да се присъедини към СПТ, и заявиха само, че подкрепят дискусия за състава на валутната кошница на СПТ.
Служител на една от държавите от БРИКС каза, че групата е разделена по въпроса за това, дали китайската валута, която не може да се обменя свободно освен за търговски и инвестиционни цели, е изпълнила критериите за участие във валутната кошница на СПТ.
„Необходима е по-широка база на международната валутна система. СПТ е инструмент, чрез който това може да се осъществи, но все още не сме постигнали единодушие по въпроса за включването на китайската валута в СПТ“, заяви служителят, който предпочете да остане анонимен.
В момента СПТ включва долара, еврото, японската йена и британската лира. „Индия заяви, че СПТ е счетоводен механизъм, използван от МВФ, и страни като Бразилия също смятат, че юанът трябва първо да стане конвертируем“, допълни той.
Въпреки че желае по-разнообразен световен валутен ред, Пекин с нищо не показа, че е готов да направи юана свободно търгуем или да премахне капиталовия контрол и така да плати цената за престижното място в кошницата на СПТ.

Под един знаменател

Нововъзникващите икономики вече спечелиха по-голямо влияние в определянето на начина на управление на МВФ, но лидерите на БРИКС заявиха, че все още не са представени в достатъчна степен. „Споразумяхме се за нуждата от реформи на международните финансови институции, за да се гарантира справедлив икономически ред“, заяви южноафриканският президент Джейкъб Зума.
Що се отнася до горещата тема за капиталовите потоци, БРИКС призоваха да се обърне „по-голямо внимание“ на рисковете, които създават големите трансгранични парични потоци, но не влязоха в подробности. Групата заяви, че световната икономика, от която те съставляват близо една пета, все още е изправена пред трудности. „Събитията в Западна Азия и Северна Африка, както и последиците от ужасната трагедия, която опустоши Япония, породиха нова несигурност за световното възстановяване“, посочи Сингх.
Колебанията на цените на суровините също са от основно значение за БРИКС. Китай е най-големият световен вносител на много суровини. Останалите членове на БРИКС пък са основни износители на природни ресурси. Китай се надява, че групата ще успее да се споразумее за обща позиция по въпроса с колебанията на цените на суровините на срещата на върха на Г-20 във френския град Кан през ноември.
Основната цел на БРИКС е да постигнат обща позиция на нововъзникващите пазари по редица въпроси, от изменението на климата до световната търговия, и да действат като противотежест на Запада по време на срещи като форума на Групата на 20-те напреднали и развиващи се икономики.
„Нашият икономически потенциал, политическо влияние и перспективите ни за развитие като алианс са изключителни“, заяви руският президент Дмитрий Медведев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване