04/14/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Габрово е най-доброто място за правене на бизнес

Габрово е най-доброто място за правене на бизнес в България, Кърджали е общината с най-голяма корупция. Това показва индексът „Местни условия за бизнес 2011“ на Института за пазарна икономика (ИПИ), който се издава за втора година с цел да изследва различията в бизнес средата на 28-те общини в България. В първото издание на класацията от 2009 г. първенец бе Търговище, а Габрово беше на трета позиция. На второ и трето място сега се нареждат Русе и Сливен.
Класацията се прави на базата на отделно подреждане по няколко фактора, като основните са „Данъци и такси“, „Администрация“ и „Икономическа активност“ и се оценяват чрез уточняващи 10 индикатора. Те обхващат местните данъци и такси, електронно управление, издаване на разрешително за строеж, достъп до регистър на собствеността, възприятие за корупция, заетост, работна заплата, образование на заетите и чужди инвестиции.
Първенецът Габрово се представя добре по почти всички индикатори - има сравнително добри услуги, сравнително ниски данъци, високи инвестиции, сравнително образовано население сред заетите и този микс от фактори предопределя първото място, обясни Петър Ганев от ИПИ. По думите му в по-големите градове административните услуги се случват по-бавно, корупцията е по-голяма, данъците и таксите – също, а това по някакъв начин утежнява бизнеса.
На върха на класацията са общините, които се представят добре по повечето показатели. По индикатор електронно управление на първо място е Велико Търново, а последната позиция се заема от Силистра. София е номер едно по ниво на заетост с 57,4%, докато по този индикатор на последно място се нарежда Видин с ниво на заетост от 35 на сто. С най-висока средна работна заплата се отличава столицата (10 хил. лв. годишен доход), а на последната позиция се намира Видин, където заплатата средногодишно е 5 хил. лв. „Големите градове са в средата на класирането главно заради високите данъци, голямата корупция и пропуските в административното обслужване“, коментира Зорница Славова от ИПИ. Тя посочи, че първенецът в общата класация - Габрово, няма първо място по нито един индикатор, но в същото време е сред челниците по всички показатели, което му отрежда и лидерска позиция. На последното 28-о място в класацията е Кърджали, тъй като по девет от десетте показателя представянето на града е крайно незадоволително - възприятието за корупцията в местната власт нарежда града на последното място, а по заетост, образование на работещите и ниски заплати отново е на опашката.
Най-голям ръст на чуждестранните преки инвестиции в нефинансови предприятия за периода 2007-2009 г. има в областите Сливен, Смолян, Габрово, Ямбол, Добрич, Монтана, Пазарджик, Русе. Спад на инвестициите отчитат в Силистра, Видин, Хасково, Стара Загора, Шумен, Велико Търново и Кърджали.
София е първа по индикатора образование с 46% висшисти сред работещите, най-нисък е този показател в Благоевград – 14%, а средно за страната е 25,5%.
Авторите на изследването коментират, че градовете в България предлагат различни условия за правене на бизнес. Въпреки че голяма част от данъците се определят на национално ниво, на местно ниво различията са факт. Същевременно данъчната конкуренция постепенно набира скорост и служи като естествен механизъм и стимул за местните политики.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване