04/14/11 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Драмата със спецсъда можеше и да не се състои

По-добре да не правим нищо, отколкото да симулираме, призова вчера главният прокурор Борис Велчев своите колеги от Висшия съдебен съвет. Поводът: поредната порция неуредици около старта на специализирания наказателен съд. ВСС и правосъдното министерство не се разбрали кой да плати ремонта на бившата сграда на ДАНС, където ще се помещава новата институция, а Министерството на финансите още не е превело необходимите на съдебната власт 6,3 млн. лева. Стана ясно още, че сградата трябва да бъде достроявана, защото няма помещения за видните арестанти, заради които се създава спецсъдът.
Цялата тази неразбория около новата институция, която трябва да бори организираната престъпност и да се занимава с „големите акули“ в подземния свят, свързани с личности от върховете на държавата, можеше и да бъде спестена. И то по най-логичния начин. Като се прецени за колко време може да бъде осигурена материалната база, за да може новият съд да функционира. Ако това беше направено, сега нямаше да се налага да се мисли как да се отложи влизането в сила на закона, в който е записано, че спецсъдът ще функционира от 1 септември. Тъй като това очевидно трудно може да се случи, се очаква да бъде внесена поправка в наскоро приетия закон – неприятна ситуация, която можеше и да бъде спестена както на депутатите, така и на гражданите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване