04/14/11 17:36
(http://www.klassa.bg/)

Енергия за смет

България тепърва от сметища ще преминава на депа, а в Европа отдавна използват отпадъците за производство на енергия. Много от страните са наложили данъци върху депонирането, за да го ограничат. В Германия например то вече е забранено със закон. Ние пък въвеждаме такса депониране, чийто ефект се очаква най-рано през 2014 г. Едва тогава таксата ще се увеличи дотолкова, че да стимулира разделното събиране и рециклиране на боклука. Казано накратко, ние още газим в ресурса, от който светът произвежда енергия.
България е на опашката по рециклиране, тепърва започва изграждането на заводи, да не говорим за строителството на инсинератори.
Инвестициите в околната среда струват скъпо, но се възвръщат, включително и чрез енергия. И както казват експертите, ако рециклирането и създаването на енергия вървят ръка за ръка, ние ще можем да бъдем самодостатъчни в национален мащаб, тъй като произвеждаме достатъчно боклуци.
В цялата ситуация има и едно предимство – когато стигнем до инсинераторите, ще можем да се възползваме от грешките на останалите европейски страни в областта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване