04/14/11 18:25
(http://e-vestnik.bg/)

За първи път присъда за олигарх - Ковачки. Малко ли му е?

За първи път български съд осъди един от олигарсите в България - Христо Ковачки - на 3 години условно, 20 000 лв. глоба и конфискация на 1/10 от имуществото му.

Това стана само седмица, след като посланикът на САЩ направи скандал с репликата си, че в България има едно правосъдие за богатите и друго за бедните, като съдът не закача богатите, а само бедните.

Може би съдът се е вслушал в думите му? Едва ли. Просто прокуратурата този път добре си е свършила работата. Още преди повече от 2 години, при предишното правителство, прокуратурата имаше политическа воля да започне разследване срещу Ковачки. Въпреки че той беше подготвил и политически проект - партията „Лидер”, съставена почти изцяло от негови служители, шефове на фирмите му. И дори Ковачки нещо се пазареше с президента Първанов за общи политически действия, разбира се това беше неофициално.

По време на предишното правителство Ковачки дори беше арестуван и му поискаха рекордна парична гаранция от 300 000 лв., която беше намалена впоследствие на 200 000 лв., после на подписка.

Сега тази присъда малка ли е, чуди се българинът, без много да разбира за какво е осъден Ковачки. Но по принцип нашенецът иска тежки присъди за богатите. Няма да е доволен, че Ковачки е на свобода и ще му вземат само 1/10 от богатството, а не всичкото.

Някакви негови фирми издавали фактури и документи с невярно съдържание, сделки за общо 16 млн. лева. Това са му намерили и доказали разследващите. А Ковачки беше цитиран по медиите като перач на парите на Самоковеца, като притежател на съмнително големи капитали, с които като на шега стана най-големият частен инвеститор в енергетиката (виж за него по-подробно тук).

Шеф на фирма на Ковачки беше убит показно на улицата преди 3 години, а заради приватизираната от него фирма „Атомремонт”, в западния печат написаха, че мафията навлиза в българската ядрена енергетика. Бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов каза още преди години, че го е разследвал още от 2006 г., дал е годни доказателства на прокуратурата. Това е проблемът - полицаите да дадат годни доказателства. Най-често затова се измъкват повечето престъпници, а не защото съдът ги гали с перце.

Сега сигурно ще има недоволни, че Ковачки не е в затвора и не му е взето всичко. Но такъв е законът - за неосъждан при такова престъпление - толкова. Все пак тази присъда е голям успех. За пръв път толкова едра риба.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване