04/14/11 17:40
(http://www.klassa.bg/)

НАТО: Засега военната операция в Либия е необходима

Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен подчерта на среща на външните министри на алианса вчера в Берлин, че е нужно политическо решение на кризата в Либия, но потвърди, че междувременно военната операция е необходима, съобщи ДПА. „НАТО ще продължава да играе своята роля в усилията на международната общност, докато либийският режим продължава атаките срещу собственото си население“, заяви той.
Расмусен каза, че НАТО е провел повече от 2000 полета след поемането на командването преди две седмици, като от тях 900 са били мисии с обстрел на военни части, заплашващи да атакуват цивилни либийци. Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че страната му споделя целите на военната кампания, въпреки че гласува против резолюцията на ООН и отказа да изпрати в Либия свои военни.
Франция не подкрепя за момента въоръжаването на либийската опозиция, която се сражава с частите на Муамар Кадафи, каза френският външен министър Ален Жюпе преди началото на срещата в Берлин.
На обсъждането в германската столица освен 28-те външни министри от НАТО присъстваха и представители от Йордания, Мароко, Швеция, Украйна и Обединените арабски емирства, които участват в операциите на алианса.
Междувременно при ракетна атака срещу жилищен район в град Мисурата са били убити 23-ма цивилни според съобщение на бунтовниците. Те предупредиха, че кръвопролитията, предизвикани от режима на Кадафи, са неизбежни, ако НАТО не засили атаките си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване