04/14/11 17:42
(http://www.klassa.bg/)

Опозицията поиска оставката на японския премиер

Лидерът на японската опозиция Садаказу Танигаки настоя премиерът Наото Кан да подаде оставка незабавно, съобщи Ройтерс. Причина за атаката срещу премиера са недостатъчните усилия за овладяване на кризата след земетресението и последвалото го цунами на 11 март. Критиките срещу него многократно се увеличиха и след съобщението, че положението продължава да е критично. В същото време японското правителство понижи икономическите си прогнози за първи път от шест месеца.
Социологически проучвания показват, че Наото Кан е подкрепян от около 30% от гражданите. За да остане на власт, Демократичната партия на Кан се нуждае от гласовете на опозиционната Либералнодемократична партия, но сега лидерът на опозицията призова премиера да напусне поста. Анализатори коментират, че ако правителството падне, това ще е тежък удар върху крехкото равновесие в японската политическа система. Наото Кан дойде на власт през юни 2010, когато премиерът Юкио Хатояма подаде оставка, защото не изпълни обещанието си за преместване на американската военна база Футенма от южния остров Окинава, за което настояваха местни жители и администрацията.
Проблемът е, че и председателят на парламента Такео Нишиока, който е член на партията на Кан, също настоя за оттеглянето му.
Междувременно Япония бе разтърсена от още две силни земетресения. Първото с магнитуд 6,1 по Рихтер бе регистрирано в североизточната част на страната. Епицентърът на труса бе на 190 км източно от Мориока, на остров Хоншу. Няма данни за жертви и разрушения. Епицентърът на второто земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер бе на около 8 км югоизточно от Иваки и на около 183 км североизточно от столицата Токио.


Обмислят резервни столици

Токио може вече да не бъде столица на Япония, съобщи радио “Ехото на Москва”. Депутатите обсъждат Осака и Нагоя като най-добрите резервни варианти в случай на ново голямо стихийно бедствие. Предложението е новите административни центрове да бъдат изградени до края на тази година. Те ще имат постоянно население от 50 000 души и ще трябва да могат да приютят при спешен случай правителството, парламента, резиденцията на императора, дипломатическите мисии и други ключови ведомства.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване