04/14/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Руски експерти: Фукушима не е Чернобил, но може да е по-опасна

Медицински персонал проверява майка с дете за радиация в селото Кавамата, префектура Фукушима. Снимки: ЕПА/АП/БТА

“Фукушима” бе официално приравнена с Чернобил. Това следва от решението на японската агенция за ядрена безопасност да повиши с цели два пункта нивото на заплахите, съдадени и създавани от повредената АЕЦ, пише “Росийская газета”.

Вчера Япония повиши нивото на ядрената авария в АЕЦ “Фукушима-1″ до максималната седма степен по Международна скала на ядрените събития, използвана от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). Досега единствената ядрена авария в света от седма степен по МСЯС е тази в Чернобил през 1986 г.

Руски експерти обръщат внимание, че в Япония - и най-вече между регулативните и надзорните органи, липсва единство по преценката на събитията в авариралата централа, посочва “Росийская газета”. Официозът напомня и разногласията в оценките за радиоактивното замърсяване между поканените специалисти от МААЕ и японските.

Според автора, японските учени и лекари имат всички основания да се опират на собствения си опит след повече от половин век работа с пострадалите от радиация при атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки. Японските власти твърдят, че аварията във “Фукушима- 1″ в никой случай не бива да бъде сравнявана с експлозията в съветската централа през 1986 г. Руските атомни експерти също не са склонни да раздухват паника, отбелязва “Новие известия”.

Според специалист от “Росатом”, цитиран в материала, японците просто се презастраховат, повишавайки нивото на опасност до седма степен. Подценили първоначално аварията, те са дали съществено занижена оценка, а сега махалото явно се е люшнало в обратна посока - към завишена оценка, смята той.

Японският надзорен орган “се опитва да придаде на аварията свръхголям мащаб”, коментира друг руски експерт пред “РБК дейли”. По думите му, “това е класически пример за некомпетентност на висшето ръководство на компанията оператор на централата ТЕПКО и на регулативните органи, също и за измама от страна на властите”.

Сам по себе си обемът на изхвърлените радионуклеиди не е показател за радиологичните последици. Такива са дозите, получени от населението, изтъква трети руски учен, говорил пред “Комерсант”. Повечето от радиацията, излязла извън реакторите, е концентрирана в сградата на самата централа. На територията отвън и по-нататък са изхвърлени “към сто пъти” по-малко радиоактивни изотопи, смята ядреният физик.

Сравнение между “Фукушима 1″ и Чернобил не може да има поради различията в реакторите и хода на авариите, но разликите свършват дотук, заявява обаче руски икономист от бранша пред “Независимая газета”.

В атмосферата продължава да попада радиация и не е изключено, че по общо въздействие върху околната среда японската авария може дори да надхвърли Чернобил, предупреждава източникът на вестника. Има риск общият обем на изхвърлените радиоизотопи да надхвърли чернобилския, признал вчера според изданието и Джуничи Мацумото от ТЕПКО.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване