04/14/11 17:54
(http://www.klassa.bg/)

СГС осъди Ковачки за укрити данъци

Бизнесменът Христо Ковачки получи тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок, след като вчера Софийският градски съд го призна за виновен за укриване на данъци за над 16 млн. лева. Съдът определи също така глоба от 20 000 лв. за Ковачки, както и конфискация на една десета от имуществото му. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд.
Бизнесменът беше изправен пред СГС за подадени от негово име справки-декларации с неистинско съдържание с цел невнасяне на ДДС в особено големи размери. Повече от два часа председателят на състава Александра Йорданова изброяваше една по една всички фактури от 2005 до 2008 г.
Прокурорът Маргарита Немска, която преди ден поиска пет години затвор за Ковачки, посочи, че обвинението е доволно от осъдителната присъда, макар и условна. Тя поясни, че това е една от първите присъди по този текст от Наказателния кодекс. Според прокуратурата бизнесменът препродавал машини и оборудване на свои фирми, като след всяка сделка теглел ДДС. В обвинителния акт е записано, че приспаднатият ДДС е в два периода - от 14 февруари 2005 г. до 14 септември 2006 г. и от 16 октомври 2006 г. до 14 юли 2008 г. Разследването започна в последните дни на октомври 2008 г. Първоначално на Ковачки бе наложена рекордна парична гаранция от 300 000 лева, която бе намалена на 200 000 лева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване