05/16/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Инфлацията в еврозоната с рекорд за последните 30 месеца

Инфлацията в еврозоната през април се повиши на 2,8% от 2,7% през март, което е най-високото й ниво за последните тридесет месеца. Това показаха официалните данни на статистическата служба Евростат. Това е своеобразен рекорд за индекса от октомври 2008 г. насам, когато бе 3,2%. През април 2010 г. инфлацията бе 1,6%.
Повишението на цените, което се следи много внимателно от Европейската централна банка, чиято основна задача е да държи инфлацията в еврозоната под 2 процента, се дължи основно на поскъпването на енергийните източници. През април инфлацията за пети пореден месец остана над наложения от ЕЦБ таван от 2 на сто. За първи път тя надхвърли утвърденото ниво през декември 2010 г., когато достигна 2,2%, след което през януари се покачи на 2,3%, а през февруари - на 2,4%.
В 27-те страни - членки на ЕС, през април инфлацията е достигнала 3,2 на сто - нарастване спрямо 3,1 на сто през март, допълва Евростат. Месечната инфлация е 0,5%, а през април 2010 г. индексът на потребителските цени в общността достигаше нива от 2,1%. Спрямо март 2011 година поскъпване на живота се наблюдава в 16 страни от ЕС, а в осем се наблюдава спад на инфлацията.
Най-силно увеличение на цените е отчетено в Румъния (8,4 на сто), а в Унгария и Литва то е по 4,4 на сто, докато все още разтърсваната от кризата Ирландия има най-слабо поскъпване на потребителските стоки - плюс 1,5 на сто, както и Чехия и Швеция със съответно 1,6 и 1,8 на сто.
В Германия, която е най-голямата икономика в еврозоната, годишната инфлация е достигнала през април 2,7 на сто, което е под средното й равнище за страните, въвели европейската единна валута. За една година инфлацията най-много се е увеличила в Румъния (7,2%), Гърция (5%) и Естония (4,3%). Основните компоненти с най-голяма годишна инфлация в ЕС през април са – транспорт (5,9%), домакинство (5%) и алкохол и тютюневи изделия (3,4%). В същото време разходите за комуникационни услуги намаляват с 0,9%. По данни на Евростат инфлацията в България през април е 3,3%, измерена на годишна база. Така страната ни попада в златната среда в ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване