05/16/11 18:49
(http://www.klassa.bg/)

Пазарите на червено след скандала със Строс-Кан

Пазарите реагираха мигновено на новината за ареста на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан и вчера азиатските, европейските и американските индекси се оцветиха в червено. Най-много пострадаха европейските пазари, както и еврото.
Вчера започна и заседание на финансовите министри от еврозоната за спасителния пакет за Гърция и Португалия, на което трябваше да присъства Строс-Кан. За инвеститорите отсъствието му е изключително тревожно, защото означава, че срещата ще бъде безплодна. Ройтерс коментира, че Кан е човекът, който най-добре знае какви преговори са водени и какви обещания са дадени до момента, с кого, как и какви обещания са правени. Колкото и бързо да се реагира с намирането на някой, който да го замени в тази важна роля, е ясно, че преговорният процес по спасителните планове за страни като Гърция и Португалия ще се забави.
В късната следобедна търговия FTSE 100 се понижаваше с 0,59%, германският DAX също отчиташе спад от 1,4%, докато френският CAC 40 загуби 1,28%.
Дори изказванията на шефа на ЕЦБ Жан Клод-Трише, че ръководената от него банка е на мястото си и разполага с достатъчен потенциал да гарантира стабилност, не успяха да успокоят инвеститорите.
Зад Океана освен скандала с шефа на МВФ пазарите бяха разклатени и от няколко икономически новини - индексът за икономическата активност на федералната банка на Ню Йорк за май падна до 11,90 пункта спрямо 21,70 през април, което бе поредният сигнал, че възстановяването губи темп. Освен това статистиката отчете и спад на преките чужди инвестиции в САЩ - през март те са 24,0 млрд. долара спрямо очаквания за 34 млрд. и 26,9 млрд. долара през февруари. При това китайските експозиции в доларови активи са намалели с 9,2 млрд. долара до 1,145 трилиона след нетни продажби на американски дълг за 600 млн. долара през февруари. Всичко това понижи индекса на сините чипове Dow Jones с 0,40%, като в по-късните часове спадът бе свит до 0,2%, технологичният Nasdaq беше надолу с 0,32%, а широкият S&P 500 успя да навакса спада и към редакционното приключване на броя остана без промяна от нивото си предишния ден.
Еврото поевтиня до 1,41 долара, а скъпият долар от своя страна натисна цената на петрола, като американският лек суров поевтинява с 0,86% до 98,79 долара за барел. Сортът Брент поевтиня с 0,38% до 113,4 долара за барел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване