05/16/11 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Фондът на Цветелина Бориславова CSIF купува 49,99% от БАКБ

Инвестиционното дружество Clever Synergies Investment Fund (CSIF), собственост на Цветелина Бориславова, и Allied Irish Bank (AIB) подписаха договор за покупко-продажба на 49,99% от акциите на Българо-американска кредитна банка (БАКБ). Новината бе официално съобщена от дружеството вчера. Договорът влиза в изпълнение след одобрение от Българска народна банка и КЗК. БАКБ е публично дружество, листвано на Българската фондова борса. Активите му към 31 декември 2010 г. възлизат на 375,9 млн. евро. CSIF e частно инвестиционно дружество, основано през 2005 г. В началото на 2011 г. фондът е с внесен капитал над 72 млн. лева и активи на стойност 500 млн. лева. CSIF инвестира приоритетно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризма, земеделието и иновациите.
Намерението на CSIF е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти. Според Цветелина Бориславова, собственик на CSIF, банката е иновативна, динамична, с висококвалифициран екип и добре таргетирана. „Щастлива съм, че успяхме да се договорим с Allied Irish Bank, и съм сигурна, че БАКБ ще допринесе за успешното осъществяване на много нови природосъобразни проекти“, заяви Цветелина Бориславова. Апетити към БАКБ имаше и дружеството на бившия министър на държавната администрация Николай Василев "Експат капитал".
С покупката Бориславова отново се завръща в банковите среди половин година след като излезе от управлението на СиБанк. В началото на декември делът й от близо 16,1% от капитала на банката бе продаден през БФБ за 141,1 млн. лв. Така 100% собственик на СиБанк стана белгийската група KBC.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване