05/25/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

Георги Кадиев: През 2012 г. може да няма нови детски градини в столицата

Тази година не се планира нищо за строителството през следващата и затова 2012 година може да бъде нулева за строителството на детските градини в София. Това заяви вчера кандидатът за кмет на София от БСП и общински съветник Георги Кадиев. Той коментира, че над 3000 места липсват в детските градини и около 6000 в детските ясли. Кадиев цитира проучване, според което 70% от децата не ползват училищните тоалетни. Той обеща да открие до две години 5 хил. места в детските градини, ако стане кмет на София. Според Кадиев общината трябва да поема финансирането на училищната охрана, както и да бъдат създадени лекарски кабинети в училищата.
Александър Грозданов от федерация "Образование и наука" коментира, че за последните 20 години процентът на непостъпили или напуснали училище се е увеличил 30 пъти. Той обяви, че подборът на качествени кадри за учителски позиции става все по-труден, макар че има много желаещи за местата. Според Валентина Богданова от БСП в София ще има проблеми с обхвата на 5-годишните.


Столични училища може да не започнат учебната година,

Започването на учебната година през септември в някои столични училища е застрашено заради недостатъчното средства за отопление. Това обяви вчера Марияна Божкова, директор на 59 СОУ „Васил Левски“ в столицата. Тя коментира, че това касае основно училищата в крайните региони на София, като Панчарево и Нови Искър, които се отопляват с течно гориво. Проблемът се получава, понеже субсидиите се отпускат на база брой ученици, а не на квадратура, а в съответните училища квадратурата е голяма, а броят на децата е по-малък. Божкова обяви, че трябва общината да въведе добавки за експлоатация и поддръжка на материално-техническата база.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване