05/25/11 16:57
(http://www.klassa.bg/)

Георги Първанов ще вечеря с Барак Обама във Варшава

Българският президент Георги Първанов ще се срещне с американския държавен глава Барак Обама по време на двудневен форум във Варшава, който ще се състои на 27 и 28 май, заявиха специално за „Класа“ от пресслужбата на президентството.
Лидерите на 20 страни от Централна и Източна Европа ще присъстват на работна вечеря с американския президент, съобщи съветникът на президента на Полша Бронислав Коморовски - Роман Кузниар, цитиран от агенциите ПАП и БГНЕС. Те ще обсъдят с Обама това, което Централна Европа и Америка могат да направят заедно за Северна Африка. Представител на Белия дом съобщи миналата седмица във Вашингтон, че идеята е да приложат "някои мерки, увенчали се с успех в Източна Европа" след падането на Желязната завеса.
Срещата във Варшава ще бъде бойкотирана от сръбския президент Борис Тадич заради отправената покана на нея да присъства президентът на Косово Атифете Яхияга, съобщи „ИЮ Обзървър“. Лидерите на Словакия и Румъния също обмисляли дали да не бойкотират форума.
Президентът Тадич няма да участва на срещата във Варшава, защото Косово е представено наравно с останалите участници, а това не може да става на форуми на такова високо ниво, заявиха от кабинета на президента за „Блиц“. Оттам добавиха, че тази позиция на Белград е в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Решението за бойкота на срещата е било взето трудно, тъй като е имало спор как това ще се отрази на отношенията със САЩ. Предишния ден вицепремиерът Ивица Дачич заяви, че Сърбия постепенно губи Косово и Метохия и нещо трябва да се предприеме, докато не е късно. „От ден на ден сме във все по-неизгодна позиция. Резолюция 1244 се оказва измамна“, каза Дачич.
„Ако стои настрани, Сърбия рискува да остане на опашката на регионалните европейски процеси и гражданите да станат по-бедни, е мнението на бившия посланик на Великобритания в Белград Чарлз Крофърд. Полският външен министър Радек Сикорски призова Сърбия да „покаже, че е преодоляла демоните от миналото си“.
Сърбия редовно бойкотира срещи, където са поканени официални представители на Косово, чиято независимост не признава, припомня „ИЮ Обзървър“. Словакия и Румъния, в които има много етнически малцинства и които също не признават Косово, подават сигнали към полските организатори, че техните президенти също могат да не присъстват на форума, ако протоколът не се промени така, че на срещата да не бъдат демонстрирани държавните символи.„Ние не искаме да потвърдим независимостта на страна, която не сме признали, дори по индиректен начин“, заяви Марек Трубац, говорител на словашкия президент.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване