05/25/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

ЕС очаква по-малко пшеница, Русия и Украйна ще компенсират пазара с по-голям експорт

Сушата изигра лоша шега на френските зърнопроизводители. По информация на Министерството на селското стопанство на Франция близо 50 провинции са засегнати от неблагоприятните условия. Отчитайки сложната ситуация, отделни фермери ще започнат прибирането на зърното от 15 юни, което е с половин месец по-рано от обичайното. Традиционно жътвата във Франция продължава от 1 юли до 31 август. Според анализатори много е вероятно по тези причини реколтата в страната, която е най-големият производител и износител на зърно в ЕС, да бъде намалена с 11,5%, а общото количество хлебно зърно може да намалее до 31,6 млн. тона. Това ще е най-ниското ниво от 4 години насам, през твърде сухата 2007 г. във Франция бяха добити 30,6 млн. т жито.
През април, когато все още нямаше данни за пораженията на сушата, производството на пшеница във Франция от тазгодишната реколта беше оценявано на 38,2 млн. тона. Според анализаторите от Agritel средният добив в страната може да бъде намален с 13% до 6,31 т/ха срещу 7,25 т/ха през м.г. Понижението може да се компенсира частично от засетите с около 2% повече площи.
Но сушата ще намали също зърненото производство в Германия и Полша. Бъдещата реколта в Германия се оценява на около 22 млн. т, което е с 2 млн. т по-малко от реколтираното през м.г. Анализаторската компания Strategie Grains вече намали прогнозата за реколтата от хлебно зърно в ЕС с 3,6 млн. т (2,7%) до 131,5 млн. т.
Заради сушата е пострадал също зимният ечемик в Германия и общият добив е възможно да спадне с над 18 на сто в сравнение с година по-рано и да достигне 7 млн. тона. В Полша пък очакват рапичното семе да е около 1,8 млн. т, което е с 13,5% по-малко, отколкото през 2010 г.
Според българското Министерство на земеделието, въпреки че са засети по-малко площи с пшеница, ще бъдат добити 3,9 млн. тона, което е почти колкото миналогодишното производство.

В Черноморския регион се надяват на добри новини

В същото време в Русия, Украйна и Казахстан очакват много добра реколта и експортният потенциал на трите държави, основни износителки на зърно в Черноморския регион, рязко ще се увеличи спрямо миналата година. Това ще компенсира евентуалното намаление на зърнената реколта в ЕС. Специалистите дори очакват експанзия в експорта на тези страни, които освен всичко друго предлагат конкурентни ценови условия.
Международната търговия със зърно и в САЩ, и в Европа през първата половина на май беше хаотична, изключително динамична и противоречива. Дни преди средата на месеца САЩ оповестиха своята прогноза за повишаване на производството през новата година и веднага след това последва вълна от спекулативни продажби на борсата в Чикаго, експортната цена рязко се понижи. Но Европа този път не реагира, защото на нейната територия има доста неблагоприятни агроклиматични условия, засегнати са зърнените реколти във Франция, Германия, Полша и дори в Англия.
Експертите на Софийската стокова борса следят пазара и очакват уравновесяване на зърнената търговия, защото равнището на производство ще се изравни с потреблението, съобщи Таня Панайотова. Числата сега са почти равни за разлика от миналогодишната реколта, когато потреблението изпреварваше производството с поне 14 млн. тона и това стопяваше глобалния преходен запас, а цените рязко се повишиха. В момента прогнозите са за доста по-уравновесена търговия с пшеница. Същото важи и за царевицата. В САЩ очакват много добра реколта от царевицата като основна фуражна култура. Рязко повишение на добива прогнозират и в Украйна, там се надяват производството да достигне 14 млн. това, през миналата година беше 12 млн. тона, а през 2009 г. – около 10,5 млн. тона. В Аржентина през новия сезон очакват 6 млн. т повече от миналогодишното ниво, което стабилизира цените.
Заради високите цени на царевицата посевите в света с тази култура са увеличени с около 3% и се очаква световното производство да се увеличи с почти 5% и да достигне рекордните 847 млн. тона.
В Европа и по-специално в Будапеща котировките са по-стабилни: на 20 май хлебната пшеница е била 416 лв. на тон, фуражната – 358 лв. на тон. Царевицата се е търгувала по 459 лв. на тон. На ССБ има само котировки „предлага“ на пшеницата. Хлебното зърно се предлага по 500 лв. за тон, а фуражното – по 490 лв. Обратното е при фуражния ечемик – в момента има само търсене на цена 250 лв. за тон, но според анализаторите на борсата тази цена е ниска, обясни Таня Панайотова. Ножицата при царевицата е съвсем притворена –котировка „купува“ е 440 лв. за тон, „продава“ е 450 лв. за тон. Подобно е положението при маслодайния слънчоглед – купувачите дават 800 лв. за тон, а продавачите искат 810 лв. за тон.
Въпреки че за разлика от САЩ в ЕС не са оптимисти за зърнената си реколта, не се очакват някакви извънредни ситуации на международния зърнен пазар, защото по-добрите добиви в държавите от Черноморския басейн ще компенсират възможностите за експорт.
Влошените прогнози за реколтата от пшеница в някои региони доведоха до влошаване на прогнозата за световното производство с около 1 млн. тон до 672 млн. тон. Това е все още с 22 млн. тона повече от година по-рано.
Перспективите за зърнената реколта на планетата като цяло остават благоприятни, смятат експерти. Разбира се, те се застраховат, че неблагоприятните климатични условия в някои райони от северното полукълбо може да повлияят на окончателните резултати.
Световното производство на зърно 2011/2012 г. според оценките ще се увеличи с 4,5% до 1808 млн. тона вследствие на възстановяването в редица страни, крупни производителки.
Общо е мнението на анализаторите, че не може да се очакват много високи ценови нива. Дори мнозина са на мнение, че идва краят на суперскъпото зърно.

Възобновяването на руския износ може да свали цените с 15%

Русия се връща на световния зърнен пазар, съобщи «Газета.Ru». Правителството е готово да отмени наложеното ембарго от началото на юли. Пазарните анализатори очакват това да понижи цените на международните борси с 15%. От забраната на експорта досега страдаха не толкова вносителите – страните от Азия и Северна Африка, но и руските компании.
По-рано високопоставени чиновници неведнъж са заявявали за възможно продължение на забраната за износ на зърно, без да уточняват срокове.
За отмяна на ембаргото отдавна настояват производители на зърно и търговци. В компаниите в момента са затворени излишни количества зърно и това създава затруднения с неговото съхранение.
Правителството на Русия забрани експорта на зърно на 15 август миналата година, тъй като заради сушата беше съсипана почти една трета от реколтата. Бяха добити 61 млн. т зърно, за сравнение през 2009 г. реколтата беше 87,1 млн. тона. За да избегнат дефицита и стремителния ръст на цените на хляба на вътрешния пазар, беше въведена забрана върху износа – първо до 31 декември 2010 г., а след това – до 1 юли 2011 г. Сега е забранен износът на пшеница, ечемик, ръж и брашно.
Според експерти запасите от зърно на края на сезона се оценяват на 14 млн. тона, в същото време се очакват 80 млн. т от новата реколта. Вътрешното потребление не превишава 70 млн. тона. Възобновяването на руския износ на зърно ще намали световната цена с около 15%, смятат анализатори. Те припомнят, че забраната върху експорта доведе до поскъпване с около 20%.


Юлски котировки на фючърсите в Чикаго и в Канзас Сити

 - мека пшеница SRW в Чикаго – понижение с $1,29 до 295,02 $/тон
 - твърда пшеница HRW в Канзас Сити – понижение с $0,83 до 342,05 $/тон
 - твърда пшеница HRS в Минеаполис – увеличение с $0,46 до 367,77 $/тон
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване