05/25/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Нови 2000 мвт ток от АЕЦ

С 13 гласа „за“ и два „против“ депутатите от икономическата комисия приеха вчера енергийната стратегия на страната ни до 2020 г. В документа в крайна сметка бе записано, че у нас ще бъдат построени 2000 мвт нови ядрени мощности, без да се уточнява дали това ще се случи на сега съществуващата площадка на АЕЦ „Козлодуй“ или на бъдещата АЕЦ „Белене“. Освен новите мощности се предвижда и удължаване на срока на живот на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, който по проект е до 2017 и 2019 г. Според документа се очаква енергетиката да остане експортно ориентиран сектор.
В стратегията не е упоменато, че ще се подписват нови дългосрочни договори за доставки на газ с „Газпром“, само е записано, че ще има нови контракти. Преди седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че новите договори за доставки на газ от Русия ще бъдат за не повече от 8 г.
В гласуването на проекта не са присъствали депутатите от БСП и ДПС, които преди време се обявиха за преразглеждане на документа заради неясноти в него.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване