05/25/11 18:45
(http://www.klassa.bg/)

Образуват производство за насаждане на етническа омраза

Софийската градска прокуратура ще образува досъдебно производство за насаждане на етническа омраза заради сблъсъка пред столичната джамия „Баня Башъ“ на 20 май. Ще се разследва и последвалият бой в студиото на БНР между лидера на „Атака“ Волен Сидеров и депутата Корман Исмаилов в неделя. Разследването за сблъсъка пред джамията засега се води срещу „неизвестен извършител“.
Това стана ясно вчера от думите на градския прокурор на София Николай Кокинов. Двата случая ще се разследват в Националната следствена служба, където ще се взимат показания от всички, имащи отношение или станали свидетели на инцидентите.
Според Кокинов на този етап не може да се говори за забрана на партия “Атака”, тъй като било много рано, а и „темата се преекспонирала“. Магистратът обаче изрази мнение, че ако се стигне до забрана на партията „най-издържано е Конституционният съд да се произнесе по случая“.
Малко след изявлението на прокурора за среща с Кокинов в Съдебната палата пристигна и самият лидер на „Атака“ Волен Сидеров, придружен от няколко депутати - пострадалата при сблъсъка пред джамията Деница Гаджева, Явор Нотев, Десислав Чуколов, Павел Шопов, както и още петима членове на партията. Сидеров внесе в прокуратурата “поредица от жалби” по повод случилото се пред „Баня Башъ”. По думите му те били срещу определени лица, които са „извършили престъпления, нападайки симпатизанти и членове на “Атака”, включително срещу “един екземпляр с нож”. „Искаме да чуем първо какво се прави по въпроса, докъде е стигнало разследването“, посочи той и уточни, че все още не е имал личен разговор с вътрешния министър Цветан Цветанов.
След срещата с градския прокурор той поясни, че очаква по-голяма обективност, защото досега имало “само заклеймяване на „Атака” и нищо по отношение на агресията от другата страна“. По думите му сега се разследва само едната страна на конфликта, което не е обективно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване