05/25/11 17:02
(http://www.klassa.bg/)

Паундът поскъпна спрямо повечето конкуренти

Наситеният с първостепенни новини икономически календар през отминалата сесия доведе до поскъпване на британския паунд спрямо по-голямата част от основните му конкуренти. Данните за брутния вътрешен продукт на страната излязоха в унисон с предварителните очаквания, като стойностите на индикатора потвърдиха прогнозите за ръст на икономиката с 0.5% през първите три месеца на годината и 1.8% спрямо съпоставимия период на 2010 г.
Пречка пред по-стабилно поскъпване на паунда обаче бяха по-слабите данни за някои от компонентите на БВП, сред които потребителските разходи (отбелязали спад с 0.6 процента за тримесечието) и бизнес инвестициите, които според статистиката са се свили с над 7 процента само в рамките на периода януари - март. Тези стойности най-вероятно са вследствие от високата инфлация на Острова и ограничителните мерки, които предприема местното правителство с цел да намали бюджетния си дефицит. Успоредно с това Английската централна банка упорито се въздържа от увеличение на основната си лихва, въпреки че ценовото равнище се задържа вече няколко месеца далеч над заложения от нея таван. Само по себе си провеждането на такава монетарна политика оставя паунда в групата на нискодоходните валути, заради което стерлингът попада под натиск спрямо еврото и „стоковите долари” в периоди на засилен риск апетит сред пазарните участници.
Новините, свързани с икономиката на Великобритания до края на седмицата, са предимно от второстепенно значение, като засилване на волатилността в кросовете на паунда можем да очакваме около обявяването на данните за потребителското доверие за месец май.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване