06/13/11 21:34
(http://e-vestnik.bg/)

Номерата на колите – милиционерска главоблъсканица, свобода и бизнес

У нас си слагаш името на табелата за 7000 лв., в САЩ – за 20 долара

Катаджийска нумерология - горният номер означава Ловеч, следващите надолу - Габрово, Плевен, Пловдив. Същевременно Р е Русе, В е Варна и др. Снимка: e-vesinik

Табелите с автомобилните номера в България са най-строго охраняваните и най-тъпата измислица на МВР.
По света можеш да си прибереш стария номер на колата, на много места като в САЩ ги продават като сувенири. В България е строго забранено, прибират дори чужди временни номера, когато внасяш кола в България (виж по-долу).

А кодовете на градовете в автомобилните номера в България са истинска загадка. ЕВ - Габрово , Н - Шумен, А - Бургас… Същевременно за някои градове се означават с първата буква на името им, например: Т - Търговище, Х - Хасково, В - Варна, М - Монтана, К - Кърджали, Р - Русе.
Каква е логиката? Най-точният отговор е – милиционерска. Защото изборът на буквите в кодовете на градовете на автомобилните номера е тайна разработка на МВР. По стара международна спогодба още от края на Студената война, номерата на колите у нас трябва да се приравнят към латиницата. Тоест в автомобилните регистрационни табели да се използват само онези букви от кирилицата, които ги има и в латиницата. Така ще може българските номера на колите да се разчитат в Европа. И екип спецове от МВР е измислил букви и буквени съчетания, намесен е и Институтът на МВР. И резултатът е налице. Сегашната главоблъсканица по автомобилните табели ще остане навеки, защото е много трудно, скъпо и безсмислено да подменяш заради такива недомислици табелите на 3 млн. коли, които вече са подменяни 3 пъти за 20 години.

Поредица смени на автомобилни номера подлудяват шофьорите. Първо още в края на социализма смениха старите черни железни номера с порцеланово покритие с нови, жълти, алуминиеви. После в началото на 90-те отпаднаха разликите между номерата на частни и държавни автомобили, всички номера станаха еднакви, нов образец. После започна нова смяна – на кодовете. Поставен беше срок до 2000 г. да се сменят всички регистрационни табели на колите и това стана.

След това въведоха нов тип табела, европейски образец, бяло и синьо – със знака BG и трикольор. Новият краен срок за подмяна на табелите беше 2006 г. Последно вътрешният министър Румен Петков плашеше, че трябва да се сменят преди да влезем в Европейския съюз. Който ходи до съседна Гърция, да погледне и ще види, че там още има стари гръцки номера, които въобще не са европейски образец. Също и в Италия и др.

Така в рамките на 10 години българската държава накара всички собственици на коли да ги пререгистрират 2 пъти, като за това ги одруса средно 40 лв. Става дума за около 3 млн. автомобила. Държавният овчар стриже българското стадо по 3 пъти в година, вместо по веднъж. Табелите се произвеждат от частната фирма БМВ (Безконтактни мултиплексорни вериги).

Кодове по милиционерски

Но какво означават главоблъсканиците по регистрационните табели? Мозъчният тръст на МВР е използвал само буквите от кирилицата, които съвпадат с латинските. Логиката, обаче, остава загадка.
Регистрационният номер се състои от 1-2 главни букви - код на града и областта и 4 цифри, и още един буквен код, като серия, след тях. В далеч по-многолюдни градове в Щатите примерно, или Великобритания, има автомобилни номера с по-кратки цифрени и буквени съчетания. Как става това, вероятно българското МВР не е разбрало и се придържа към простата сметка.
У нас е приета от години логиката първата буква на регистрационното табела на автомобила да е и началната буква или букви на града. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване