06/13/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Обикновени герои - срещу корупцията, олигархията и мутрите


Ева Жоли. Снимка: личен сайт

Б.р. - “Обикновени герои” е документален разказ за журналисти, служители на полицията, висши чиновници, банкери, обикновени граждани. Обединява ги едно: че волно или неволно са надникнали в скрития свят на корупцията и финансовите манипулации, проявили са куража да издигнат глас и са пострадали заради това.

Една от главите е посветена на България и на наши разследващи журналисти. Мария (Николаева), Асен (Йорданов), Росен (Босев) и др. са нашите обикновени герои, които са намерили важно място в книгата. Техните свидетелства пред журналистката Мария Малагардис, която събира материалите за очерците на Ева Жоли, изграждат мрачната картина на посткомунистическа, олигархична България, в която мафията и пипалата на Държавна сигурност душат свободата на словото и ако тя се размърда, я заливат с киселина, или я смазват с чукове.

Ева Жоли е магистрат, прочула се като безкомпромисен борец срещу корупцията. Водила е някои от най-скандалните съдебни  дела, като това срещу петролния гигант Elf. Понастоящем е член на Европейския парламент.У нас е позната като представителката в Европейския парламент, която подложи на кръстосан разпит Румяна Желева и показа несъстоятелността на нейната кандидатура за еврокомисар. Издала е няколко документални книги, всяка от които е бестселър не само във Франция, но и извън нейните предели. Удостоена e с награда от „Прозрачност без граници”. Предлагаме откъс от книгата, подготвена от ИК “Фама”.

Когато преди повече от двайсет години отворих кутията на Пандора, каквато представляват финансовите “сделки”, животът ми се обърна с главата надолу. Съдбата е като билярдна топка, която те удря и запраща някъде другаде. Възгледите ми за света непрестанно се променят и обогатяват. След като напуснах поста си на съдия-следовател, заживях като чергарка – от един часови пояс към друг, от една среща към друга, която на свой ред отваря нова перспектива, загатва за възможно действие… “Събитието трябва да бъде наш вътрешен господар” – пише философът Еманюел Муние на съпругата си.

Човек трябва да се остави на досега с живота. Редовно оставям онова, което съм научила, да отлежава в съзнанието ми. Опитвам се да разбера и подредя плетеницата от думи, лица и истории. Ето защо на всеки етап стигам до необходимостта да публикувам книга – да предам, каквото съм узнала, и да напиша нова страница.

Не съм човек на абстракциите, нито пък боравя с общи понятия. Пред думите предпочитам действителността. Обичам подробностите и установените със сетивата неща. Те разбулват цялото, така както в листото се съдържа цялото дърво. Корупцията се разпознава най-добре по ценните картини по стените на внезапно придобит апартамент.

Открива се във фактури, скрити в кутии от обувки. Проличава си в дребни неща, като сейфовете в стаите на хотел “Роаял”, същински палат в сърцето на Люксембург – всеки от тези сейфове може да побере куфар… При едно водено от мен следствие се уверих с очите си, че чужд гражданин може преспокойно да внесе по сметка в Лихтенщайн 40 милиона швейцарски франка, при това в брой, и никой да не му задава въпроси. Защото е нещо нормално, нещо обикновено.

Абсурдността на света си личи и в пейзажа. Достатъчно е човек да се разходи по улиците на някое градче в Мали, за да съгледа зад поредната ограда приказна вила, или поскоро дворец, собственост на най-обикновен митничар… Разбирате за какво става дума. В Неапол сметищата за токсични отпадъци подсказват какъв е обхватът на корупцията. Другаде – незаконните строежи, които покриват с бетон крайбрежието, например в Испания, или при земетресение се сриват подобно на пясъчни кули, както в Турция.

В Париж дълго изучавах света от стола в съдийския си кабинет. Папките с делата за финансови престъпления ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване