06/13/11 16:54
(http://www.klassa.bg/)

Партията на Ердоган ще управлява, но без "супермнозинство"

Консервативната Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган спечели за трети път парламентарните избори с 50% от гласовете, предаде Би Би Си. Вотът мина при изключителна избирателна активност – гласуваха 85% от 50,2 млн. граждани, имащи право на глас.
Партията на Ердоган ще има 325 депутати в 550-членния Меджлис, което е по-малко от досегашните й места, макар че получи по-голям процент на последните избори. Причината за това е пропорционалното разпределяне на местата от партиите, които не успяха да преминат 10-процентната бариера за участие в управлението. На второ място е опозиционната Републиканска народна партия, която печели 26%, или 135 депутатски кресла. Тези избори са успех за нея, защото има 23 места повече, отколкото на предишните избори. Трета е Партията на националистическото движение, която получава 13% от гласовете и 54 места в парламента. Националистите са заслужили с 1% по-малка подкрепа в сравнение с предишните избори. Останалите партии не успяха да преминат бариерата. Кюрдските партии изразиха задоволство от изборите, защото 36 независими кандидати влизат в парламента, подкрепени от прокюрдската Партия за мир и демокрация.
В новият парламент ще има 78 жени повече, отколкото в миналия, където те бяха 50.
Въпреки победата Ердоган не успя да получи парламентарно мнозинство, което да му позволи да свика референдум за промяна в конституцията и превръщането на Турция в президентска република. За целта му бе необходимо “супермнозинство” от 367 депутати. Голяма част от турците са съгласни, че конституцията трябва да се модернизира, коментира пратеникът на Би Би Си, защото е писана след военния преврат в страната от 1980 г. Според Ердоган реформите ще укрепят демокрацията и ще приближат турската конституция до страните от ЕС. Опозиционните партии се боят, че планираните поправки ще засилят влиянието на партията на Ердоган над правосъдната система, през която ще прокарва ислямистките си идеи.
В речта си, след като бе оповестена първата информация от изборите, премиерът заяви, че чрез победата печелят 74-милионното турско население, Западният свят, Балканите и Близкият изток. Той обеща да работи в диалог с опозицията.
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу поздравиха Партията на справедливостта и развитието за победата в общо изявление, съобщи АФП. Те заявиха, че реформите, сред които и обещаната промяна на конституцията, трябва да „засилят доверието между Турция и всички страни - членки на ЕС”.
Турската икономика, която възлиза на 740 млрд. долара, нарасна с 6% за осемте години, в които управляваше Партията на справедливостта и развитието, припомня “Блумбърг”. Инфлацията падна до около 7% от 30%, преди партията на Ердоган да дойде на власт през 2002 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване