06/13/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Ползваме 100 пъти по-малко от топлината на минералните ни води

Топлинният потенциал на разкритите у нас минерални извори е 800 мвт, съобщи проф. Кристиан Спасов, експерт по енергийна ефективност, на учредяването на Камарата на минералните води в България в Централната софийска баня вчера. С тях могат да се отопляват 80 000 семейства, но в момента се използват само 8 мвт, допълни експертът. „Пример за неефективното им използване е Девин, където водата е с 50 градуса C и топлинен еквивалент 10 мвт. Вместо да се изгарят 10 000 куб. м дървесина, над 1000 семейства може да се отопляват с този ресурс“, обясни Спасов. В свое приветствие кметът на София Йорданка Фандъкова припомни, че само 20% от минералните извори в София са разкрити.
До края на 2011 г. камарата ще направи план за управлението на минералните води в България, съобщи вчера Снежана Ганчева, собственик на Център по европейско финансиране и член на организацията. Неин председател е Цветелина Лукарска. На откриването присъства и Адриана Скленарикова-Карембьо, която заяви, че до 2015 г. компанията й “Силициум“ планира да открие 60 СПА центъра в Европа.
Това е 173-тата подобна организация, а в Централна баня такава се учредява за 5-и път, коментираха експерти в бранша.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване