06/13/11 16:32
(http://www.klassa.bg/)

Разсекретяват документите за войната във Виетнам

Секретните американски правителствени доклади за войната във Виетнам се очакваше да бъдат официално публикувани вчера, съобщи Би Би Си.
Националният архив на САЩ трябваше да публикува общо 7000 страници. Обнародването им става 40 години след като части от тях изтекоха в „Ню Йорк таймс“ и показаха, че тогавашната администрация е излъгала обществеността. През 1967 г. президентът Линдън Джонсън възлага доклад за Виетнам в момент, когато повечето от американците вече са против войната. През 1971 г., докато президентът Никсън е в Белия дом, някои от най-спорните пасажи на доклада изтичат в „Ню Йорк таймс“, припомня Би Би Си. Те разкриха, че администрацията на президента Джонсън тайно е изострила конфликта и е излъгала Конгреса за своите действия. Опитът на Никсън да блокира публикуването на документите доведе до знаково съдебно решение, което даде на медиите повече власт да разследва официални лица. Тогава Никсън не успя да блокира публикацията и оттогава повечето от документите във „виетнамското досие“ са обнародвани, въпреки че все още бяха класифицирани.
Според Даниъл Елсбърг, консултант в Пентагона, който даде копия на по-голямата част от секретните документи на "Ню Йорк таймс" и други вестници през 1971 г., стойността на очакваното събитие се изразява в това, че най-накрая целият доклад ще бъде събран на едно място и публикуван в интернет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване