06/13/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Ремонтират още 22 пътни отсечки за близо 150 млн. лв.

Още 22 второкласни и третокласни пътни участъка ще бъдат ремонтирани за около 150 млн. лв. до края на годината, съобщи вчера Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството. Парите за тях ще дойдат от спестен финансов ресурс по Оперативна програма „Регионално развитие“(ОПРР). По-голяма част от отсечките са в Североизточна България, защото започналите досега проекти са за подобряване на инфраструктурата в южните части на страната. Досега пътната агенция е започнала рехабилитация на 30 пътни отсечки на обща стойност около 300 млн. лв.
„Наш приоритет са пътищата, които водят или започват от гранично-пропускателните пунктове и са в най-голяма готовност за изпълнение“, обясни Плевнелиев. „В момента се чака одобрение на апликационните форми за отсечките от управляващия орган на програмата и след това ще започнат търговете за избор на строител“, каза Лазар Лазаров, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). По думите му те могат да започнат към края на месеца и преди да е получено съгласието, за да може и строителството да стартира още тази година.
Общо икономисаните средства от първите два етапа на ОПРР са 192 млн. лв., от тях около 40 млн. лв. бяха насочени към ремонта на Южната дъга от софийския Околовръстен път. В момента се подготвя и проектът за пълната рехабилитация на обходното трасе на магистрала „Люлин“. Данните за състоянието на пътищата от първи, втори и трети клас показват, че около 36% от тях са в лошо състояние, 25% са със средно качество, а 42% са в добро състояние, каза Плевнелиев.
Тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ работи общо по 76 проекта на стойност над 1 млрд. лв., в които влизат и проектите за магистрали. В тях са предвидени и ремонтите на 3100 км второкласни и третокласни пътища, които ще бъдат реализирани до края на 2011 г. От следващия месец започва строителството на пътя от Ямбол до Елхово.
Предвижда се и старт на изграждането на отсечката от Шумен до Белокопитово, която е част от магистрала „Хемус”. Изграждането й ще позволи по-бързото преминаване към аутобана от Русе и от Търговище.
„Изпълнението на магистрала „Тракия“ върви по план“, каза Николина Николова, член на УС на АПИ. Изграждането на лот 2 (от Стара Загора до Нова Загора) е изпълнено 30%. Близо 27 на сто от лот 3 (Нова Загора-Ямбол) са изградени, а близо 26% от лот 4 (Ямбол до Карнобат) са построени. Според Николова строителството на аутобана ще завърши до края на 2012 г.
Може да се наложи второ оскъпяване на магистралата заради близо 20 км от лот 4, които са мочурища и трябва да се укрепят, съобщи Mediapool. Според информацията пътната агенция най-вероятно ще плати укрепването на част от аутобана. Преди седмица стана ясно, че заради допълнителни изисквания на евродирективите за безопасност ще се наложи пътното ведомство да заплати допълнително и за монтаж на магистралата на мантинели с определено качество. Те не са били условие в проведените търгове, тъй като директивата бе приета след провеждането им.
Допълнителни споразумения с изпълнителите няма да се сключват, защото в договорите за „Тракия“ има изрична забрана. Окончателните резултати от проверките по трасето, където има подпочвени води, се очакват в рамките на една седмица.


Пускат участъка между Перник и Кюстендил

Министър-председателят Бойко Борисов пуска днес за движение рехабилитираната отсечка между Перник и Кюстендил. Изпълнител на проекта е сдружение "Пътища - Запад 2010". Стойността му е 5,2 млн. лв., от тях 4,5 млн. лв. се отпускат по Оперативна програма „Регионално развитие“. Общата дължина на трасето е 12,1 км, разделени в два участъка от Перник до Брезник и пътя при Сапарева баня в област Кюстендил. Освен извършения пълен ремонт на трасето изпълнителите са почистили и възстановили съществуващите отводнителни съоръжения, изградени са нови водостоци, нов облицован отводнителен окоп; монтирана е нова стоманена предпазна ограда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване