06/13/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Саудитска Арабия кани наши строителни фирми

В Саудитска Арабия има много работа за ваши строителни фирми, заяви посланикът на арабската държава в Гърция Салех Ал-Гамди по време на представянето на възможностите за бизнес и инвестиции в страната, организирано от БТПП. По думите му страната е сред 20-те най-силни икономики в света, има една от най-големите и добре развити фискални и данъчни системи. 15% от БВП на държавата е предназначен за инвестиции. Най-много са те в инфраструктурата, строителството, здравеопазването и други. Арабската страна планира в следващите 5 години да похарчи 400 млн. долара в тези и други сектори.
В близко бъдеще Саудитска Арабия ще открие посолство в София, подчерта още Ал-Гамди. Той изрази надежда, че и България ще има скоро свое посолство в неговата страна, защото сегашният проблем с визите затруднява туристическите и търговските отношения между двете държави.
Реалната цена на петрола, от която всички биха били доволни, е между 75 и 85 долара за барел, прогнозира дипломатът. По думите му, независимо че Саудитска Арабия е най-големият производител на петрол, не тя определя цената на горивото едностранно, а световните пазари. Дипломатът припомни, че преди дни страната му не е срещнала подкрепа от другите членки на ОПЕК за увеличаване на производството и износа на петрол, което би способствало за свиването на цените на суровината. По думите на посланика в момента Саудитска Арабия произвежда по 8,5 млн. барела петрол на ден, но планира в близко бъдеще да произвежда по 10 млн. барела. Ако търсенето нарасне, страната има потенциал да произвежда дневно и по около 12 млн. барела, заяви дипломатът.
Ще припомним, че през тази година бе подписано споразумение между търговско-промишлените палати на България и Саудитска Арабия за развитие на бизнес отношения между фирми в секторите корабен транспорт, петролни продукти, селско стопанство, недвижими имоти, машиностроене, производство на резервни части и гуми, на облицовъчни камъни, софтуерни продукти, правни консултации, информационни технологии и други. В края на февруари министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заедно с бизнес делегация посети арабската държава в рамките на Международния енергиен форум в Рияд. На нея Трайков запозна домакините си с условията за инвестиции в нашата страна, както и с възможностите на България да изнася продукция в областта на фармацевтичната промишленост, електротехниката, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство. Домакините са изразили желание да бъде открита директна въздушна линия между Саудитска Арабия и България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване