06/13/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Строят ударно частни терминали вместо молове

Най-малко 10 нови модерни частни терминала ще бъдат пуснати през следващите 5 години, съобщи Георги Минчев, председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика, който участва в конференция за интермодалния транспорт. Частният бизнес и в момента не спи – в Гара Яна функционира най-големият комплексен терминал, но обекти за обработка на товари има също във Видин, Горна Оряховица, Русе, Стара Загора.
Преди двадесетина години бяхме сред страните инициаторки за въвеждане на нови технологии за обработка на товари в Балканския регион. Между 1992 г. и 1995 г. се създадоха и смесени фирми, които да работят в този бранш. В новото раздаване на картите обаче не намерихме своето място и доста изостанахме. България е на почти нулево ниво в интермодалния транспорт и каквото оттук натам се направи, ще бъде в пъти повече от сега, коментира Минчев. Според него даже там, където държавата е инвестирала в последните години, е налице едностранчивост, откъснатост от пазара. Но и не бива да се иска друго от държавата, тя не може да има водеща роля и да бъде иновативен двигател, защото това е работа на бизнеса. В транспорта не са необходими извънредни мерки, а да се осигури нормален ред и да се спазва онова, което пише в наредбите. А ефектът само от спазването на правилата ще е увеличаване на товарния трафик между 15 и 25%, смята Георги Минчев.
В момента терминалите се строят така, както се вдигаха моловете, коментира и Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи.
През последните две десетилетия у нас няма изграден план за логистиката, което е европейско изискване. Все още си стоим във времето отпреди 20 години, железопътният транспорт не е мръднал и обслужва една и съща категория потребители. Сега обаче имаме друга мобилност, съвсем различно е разпределението на хората и товарите, разполагаме и с 2 млн. автомобила в повече, смята Ананиев. Бъдещето не само на България, но и на Европа е в интегрираните транспортни системи, което е по-висша надстройка на интермодалния транспорт – така експертът коментира Бялата книга на транспорта на ЕК. Европейската политика засяга и автомобилния транспорт. На него му е отредено да вози до 300 км, а при по-големи разстояния ще се плащат огромни такси. България е единствената страна в ЕС, която иска да запази статуквото в този бранш. Световна тенденция обаче е намалението на количеството на горивото. Според прогнозите то ще стигне за още 30–40 години, а цената му постоянно ще се увеличава. Това е една от причините, поради която цялостно ще се промени визията за транспорта. Приоритет ще имат новите екологични енергосистеми и железницата.
В Бялата книга е акцентирано и върху интелигентните транспортни системи – отчита се например трафикът, за да се избере най-добрият маршрут. Това направление в България също е слабо развито. Бялата книга е програмен документ на ЕК и нашата страна има шанс с това, че е в Европа и задължително ще трябва да въведе европейските правила, обобщи Симеон Ананиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване