06/23/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Драконовският контрол върви в комплект с инвестициите

Само за последните три дни инспекторите на ДАИ са проверили 1885 автобуса, съставени са 255 акта за нарушения, 26 превозни средства са спрени от движение, докато си оправят неизправностите. Проблеми в спирачната система, износени гуми, заобиколени технически прегледи, нередовна документация са само част от нередностите, които са установили контрольорите. Това съобщи вчера транспортният министър Ивайло Московски, който инициира кръгла маса за безопасността на пътищата и събра на едно място представители на МВР, на парламента, на браншовите организации в сектора.
Логична е тази повишена активност на администрацията след голямата катастрофа на автомагистрала „Тракия“, при която загинаха осем души и двойно повече бяха ранени. Ужасът предизвика широк дебат в българското общество. Друг е въпросът, че този дебат трябваше досега отдавна да се е случил, защото всекидневно в катастрофи умират хора и нашите шосета са се превърнали в бойни полета.
Но ако само за три дни работа инспекторите от ДАИ спират от движение повече от две дузини автобуси, любопитно е колко ще останат на трупчета при 360-дневен постоянен контрол?!
На всички е известно, че в последните две десетилетия безпаричието докара в страната стотици хиляди грохнали автомобили, изхвърлени на европейските автоморги. И това се превърна в голям проблем не само за превозвачите, но и за редовите граждани, които всекидневно са под риск на пътя.
Кризата пък притисна допълнително бизнеса и най-малките фирми днес работят в условия на фалит. Последното нещо, за което се сещат сега, е да подменят возилото. Така е и при автобусните, и при товарните, въобще при всички превози.
От една страна, държавата е длъжна безкомпромисно да пази живота и здравето на населението си, което означава да провежда драконовски контрол в сферите, които засягат най-много хора, каквато е транспортът. От друга – да направи политика, която да даде възможност на частния бизнес не само да връща разходите си, но и да му остава ресурс за възпроизводство. В случая с транспорта – да се осигури лоялна конкуренция между фирмите, които да имат възможност да печелят достатъчно и да подновяват парка си.
Съвсем на място звучи предложението на бизнеса в цялата тази схема да се включат европейските фондове. Впрочем, именно с пари от ЕС по програма САПАРД и после по Програмата за развитие на селските райони в страната бяха вкарани супермодерни селскостопански машини. Защо да не е възможно подобни схеми да се приложат и в транспортния бранш? Без достатъчно инвестиции всички добри намерения ще се превърнат в пожарни мерки до следващия инцидент.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване